≫ 

Dr Miljko Ristić o iznenadnoj smrti Majkla Odžoa: "Ima tu raznih teorija i podela"

Kako kaže, rano je za zaključke dok se ne izvrši obdukcija

  • 6
Majkl Odžo

Foto: Marko Jovanović, Telegraf; pixabay.com

Čuveni kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić, govoreći o iznenadnoj smrti košarkaša Majkla Odža rekao je da svake godine sve veći broj sportista strada od srca.

Naime, tužna vest o smrti doskorašnjeg košarkaša Zvezde Majkla Odža juče je potresla Srbiju. Američki centar nigerijskog porekla preminuo je posle treninga na stadionu Partizana, gde je imao individualni trening.

Odžo je doživeo infarkt, Hitna pomoć je brzo došla na teren, ali ni reanimacija nije pomogla, pošto je izdahnuo na putu ka bolnici.

Dr Ristić je za Novo jutro na TV Pink izjavio da o iznenadnoj srčanoj smrti sportista može da se priča satima.

- Na osnovu iskustava koja su u svetu stečena doneti su neki zaključci u smislu prevencija i organizovanja preventivnih pregleda sportista... Kada pogledate te podatke ima tu raznih teorija i podela. Imate iznenadnu smrt sportista do 35. godine gde je uzrok neki genetski faktor koji neki put nije moguće lako otkriti i imate iznenadnu smrt sportista posle 35. godine - pojasnio je Ristić.

Govoreći o Odžou, Ristić kaže da je to tipičan primer iznenadne srčane smrti.

- Naravno, razlozi za to se ne mogu preko noći otkriti. Potrebno je da se izvrši obdukcija, da se proveri kardiovaskularni sistem i onda će se doneti neki zaključci - naveo je dr Ristić.

On je rekao da je poslednjih godina bilo i osam, devet iznenadnih srčanih smrti na fudbalskim terenima i istakao značaj preventivnih pregleda.

Dr Ristić je rekao da je ragbi najrizičniji sport i da se nakon 5.000 sati aktivnog bavljenja tim sportom konstatuje jedna iznenadna srčana smrt.

Video: Sala u kojoj je Odžo doživeo srčani udar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrmot

    8. avgust 2020 | 11:40

    Krivica lekara i tacka. Nije dobro pregledan. Prelezao koronu, pre par dana mu nije bilo dobro ali niko nista nije preduzeo ne pomisljajuci na srce mladog sportiste.

  • Tsunami

    8. avgust 2020 | 12:47

    Hitna pomoc nije brzo dosla. Dosli su za 20 minuta a partizanov stadion je od hitne udaljen jedva dva kilometara, za 10 min max dodjes peske. Ne mogu ni guzvu da se vade jer nije bilo guzve u tom delu dana.

  • Pfcbgd

    8. avgust 2020 | 13:00

    Nije trenirao dve nedelje, potom veliki napor po teskom vremenu uz uzimanje nekih suplemenata su kljuc ovoga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA