≫ 

Ako i vi nosite ovaj letnji aksesoar u torbi, odmah ga izvadite: Stručnjaci kažu da može biti opasan

Lepeze i ventilatori označeni kao visokorizični

  • 5
lepeza

foto-ilustracija: pixabay.com

Organizatori ovogodišnjeg Festivala kulture u Salcburgu, zbog aktuelne situacije, primenjuju najstrožije mere prevencije, pa i zabranu korišćenje lepeza za vreme predstava.

- Lepezama mogu da se rasprše zarazni aerosoli koje bi inače klima uređaj izvukao, a to želimo da sprečimo - objasnio je direktor festivala Lukas Crepaz ovu odluku.

Na zabranu korišćenja lepeza organizatori upozoravaju na više jezika preko uzvičnika pre početka predstava.

Zašto su lepeze opasne?

 

Iako još uvek nema dokaza da korona virus SARS-CoV-2 može da se širi ventilacijom, mnogi pak, lepeze i ventilatore navode kao visokorizične faktore koji mogu potpomoći širenju virusa.

Upotreba ventilatora i pojedinačnih lepeza u zatvorenom prostoru u kojem se nalazi više ljudi potencijalno bi mogla olakšati širenje zaraženih kapljica.

To znači da ako neko ko ima virus kašlje ili kine, a u sobi se neko hladi lepezom ona bi potencijalno mogla proširiti kapljice dalje nego što bi se one inače raspršile.

Što se klima uređaja tiče, dr Lisa Barete specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu u Dalhausiju ističe da one ipak nisu glavni mehanizam širenja.

Ipak, lepeze, ventilatori, pa čak i fen za kosu mogu biti mnogo opasniji budući da oni mnogo očiglednije raspršuju vazduh u zatvorenim prostorima.

Video: Hlađenje balonom, najnovija metoda osveženja tokom leta

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joca

    8. avgust 2020 | 13:52

    Smorili ste više. Sada ću da nosim 3 lepeze, u inat. E da, a šta je sa onim što nas prska iz aviona koji nas nadlecu svaki dan?! Šta ćemo sa tim česticama?

  • sanja

    8. avgust 2020 | 14:59

    I olovka je opasna ako je guras u oko. A tek u usta. Odmah dobijes koronu 🤣🤣🤣🤣

  • Džoni

    8. avgust 2020 | 13:45

    Lol

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA