≫ 

Otišla kod lekara zbog neobične strije na grudima: Ispostavilo se da je bilo nešto mnogo ozbiljnije

Pročitajte priču ove 42-godišnje majke iz Amerike

  • 2
Demelza Jefferis

Foto: Facebook/Demelza Jefferis

Strije nastaju pucanjem kože usled naglog rastezanja, bilo da je u pitanju brzi rast u pubertetu, trudnoća ili naglo gojenje. Vremenom one  mogu da se smanje, ali nikada neće u potpunosti nestati. Ponekad strije mogu biti signal za ginekološke zdravstvene probleme, ili karcinom dojke.

Promene poput trudnoće, puberteta ili značajnog povećanja telesne težine mogu istegnuti kožu, poremetiti proizvodnju proteina i kolagena koji koži daje snagu i elastičnost. Ožiljci koji ostaju kao rezultat ovog poremećaja, strije, obično se pojavljuju kao blago obojene linije na mestima gde se skladišti masnoća, na primer butinama ili stomaku. Iako mnogi ljudi ovo smatraju čisto kozmetičkim problemom, medicinski stručnjaci sada kažu da strije mogu ukazivati na ozbiljniji zdravstveni problem.

Britanski portali Dejli Mejl oobjavio je priču, Demalze Džeferis, žene koja je zbog svojih strija posetila lekara, a ispostavilo se da ima mali karcinom na dojci.

Džeferis se raspakala od neprijatnog iznenadjenja kada su joj lekari saopštili da je malo udubljenje na dojci, koju je ona smatrala strijom, zapravo znak raka. Ona je sasvim slučajno primetila ožiljak na svom dekolteu tokom tuširanja. Odlučila je da ode kod lekara opšte prakse, a mamografija i biopsija su pokazale da se karcinom pojavio mesec dana pre nego što je ona uočila ožiljak.

Demelza Jefferis

Foto: Facebook/Demelza Jefferis

Karcinom se uspešno uklonio operacijom i Demelza se u potpunosti izlečila. Ona tvrdi da uvek pažljivo pregleda svoje grudi, zbog toga što je njena baka umrla od raka.

- Nisam ništa neobično osetila. Bog me je sačuvao. Nisam ni sama znala zašto idem kod lekara. Ja sam istinski vernik. Pošto imam decu, bila sam ubeđena da je to samo strija od trudnoće.

Demelza je posavetovala sve žene:

- Samo vodite računa o svojim grudima. Ne smete to da zapostavite. To vam možda oduzima dva minuta u toku dana, a ta dva minuta mogu da vam spasu život.

Video: Otišla u muzej pa na termalnoj kameri videla da ima rak dojke

(T.S./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daca

    9. avgust 2020 | 10:15

    Isto tako je i moja tetka primetila i sva sreca brzo se odreagovalo

  • Ime

    9. avgust 2020 | 10:49

    Nije strija bas se vidi da je udubljenje, strije izgledaju kao mali oziljci, a ja to ovde ne vidim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA