Šta sve može biti razlog sindroma iznenadne smrti kod beba? Važno je znati mere prevencije

Srbiju je potresla vest o iznenadnoj smrti bebe u Kraljevu

  • 7
Beba sindrom iznenadne smrti foto-ilustracija: pixabay.com

Jutors oko osam sati u jednom stanu u Kraljevu zatečena je beba stara mesec dana bez znakova života.

Prema navodima pojedinih medija, majka je podojila bebu oko 3 sata jutros, a u 8 sati kada je ušla u sobu da je obiđe beba nije davala znakove života.

Prema nezvaničnim saznanjima, radi se o prirodnoj smrti novorođenčeta, najverovatnije sindromu iznenadne smrti.

Šta je sindrom iznenadne smrti?

Sindrom iznenadne smrti je iznenadna pojava smrti kod deteta koje je prethodno bilo zdravo, bez kliničke slike ili simptoma neke bolesti. Postoje dva entiteta: sindrom iznenadne smrti odojčeta i sindrom iznenadne smrti starijeg deteta, navodi se na sajtu Tirsova.rs koji je pisala dr Snežava Rsovac.

Sindrom iznenadne smrti odojčeta pogađa decu uzrasta do godinu dana, najčešće u snu. Učestalije se javlja kod dečaka, u zimskom periodu, kod dece koja ne doje, kod dece koja koriste cucle i najčešće u uzrastu od 4. do 6. meseca života.

Sindrom iznenadne smrti starijeg deteta se javlja kod dece starije od godinu dana, najčešće u snu. Po učestalosti je manje zastupljen nego kod odojčadi.

Šta kažu statistike?

Prema statistici na 100.000 živorodjene dece od iznenadne smrti premine 38,7 ( podaci centra za kontrolu bolesti CDC).

Smatra se da jeiznenadna smrt uslovljena postojanjem više faktora. U svetu trenutno postoji veliki broj istraživanja uzroka iznenadne smrti, jer i pored svih raspoloživih dijagnostičkih mogućnosti i obdukcionih nalaza, uzrok veoma često ostane nerazjašnjen.

Kada govorimo o uzrocima iznenadne smrti odojčeta ispitivanja idu u pravcu: respiratornih poremećaja po tipu centralnog hipoventilacionog poremećaja, poremećaja centralnog nervnog sistema i centra za kontrolu budnog stanja tj. spavanja, ugušenja (najčešće kao posledica regurgitacije želudačnog sadržaja i aspiriranja u disajne puteve), poremećaje srčanog ritma a najčešće poremećaja longQT, itd. Kod starije dece u obzir dolaze i retke metaboličke bolesti, kardiomiopatije, poremećaji srčanog ritma.

Prevencija

Prevencija za iznenadnu smrt odojčeta predstavlja niz mera: spavanje na ledjima, dojenje (deca koja doje su budnija), tvrda osnova kreveta, spavanje u sopstvenom krevetu ili kolevci, ne korišćenje prekrivača, ne korišćenje cucle, održavanje temperature u prostoriji 18-22C, korišćenje bebi alarma.

Prevencija kod starije dece je režim spavanja i ishrane koji podrazumeva da dete ne leže odmah posle obroka, prijavljivanje pedijatru težeg buđenja i sličnih simptoma koji su nažalost nekada neprepoznatljivi i nespecifični.

U prevenciju se mora uvrstiti i sprovođenje edukacije građana za pružanje osnovne prve pomoći i reanimacije.

Značajno je da se pogođenim porodicama i okruženju pruži psihološka potpora za prevladavanje ovako teškog stresnog stanja sa kojima se i mi kao lekari, obučeni za borbu za život i u stalnom kontaktu sa smrću, teško nosimo kao ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mika

    9. avgust 2020 | 19:29

    VAKCINE

  • Zdravko

    9. avgust 2020 | 15:02

    Moje dete je samnom u sobi bilo sve do druge godine. Nisam mogao da zaspim dok ga ne proverim da vidim da li je sve u redu. A kamoli da ga ostavim samog u sobi. Možda je i to previše ali dete će uvek biti na prvom mestu.

  • Darija

    9. avgust 2020 | 13:53

    Beba od mesec dana spavala sama u drugoj sobi? I od 3 nocu do 8 ujutru majka nije usla u sobu kod bebe?! Ako je uopste istina kako mediji pisu... AKO je istina, onda je to grubo zanemarivanje deteta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA