≫ 

2 važna saveta za sve roditelje čija će deca morati da idu u školu svaki dan

Dr Kon objasnio roditeljima šta će biti njihova uloga u tom procesu

  • 55
Predrag Kon

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog dr Predrag Kon na današnjoj konferenciji za novinare je otkrio da će se u utorak u 9 časova održati sastanak Kriznog štaba oko donošenja konačnih odluka vezanih za novu školsku godinu. A imao je i savet za roditelje.

- Ono što treba roditelji da znaju jeste da samo zdravo dete može da ide u školu, pa će oni neki način biti naši saradnici u svemu ovome, što je i za očekivati. Biće potrebno da dete svakog jutra pogledaju i eventualno mu izmere temperaturu da se ne bi to prepuštalo samim školama. To je jedna stvar. S druge strane, biće potrebno da pomognu i da razgovaraju o tome sa svojim detetom. Smernice za to će se prikazivati i na televiziji u prilozima koje spremamo. Samo ponašanje u školi biće isto tako definisano kako za nastavnike, tako i za učenike. Neće to biti tako teško kao što na prvi mah izgleda, napraviće se tako da deci bude potpuno jasno - istakao je.

Kon ističe da će najmlađi razredi, od prvog do četvrtvog nastavu obavljati u samoj školi, a sve što je do sada odlučeno podložno je promenama.

- Mislim da ćemo pažljivo pristupiti ovome jer postoje negativna iskustva vezana za polazak u škole. Tamo gde se nije baš temeljno razmšiljalo o potrebi održavanja distance, nošenja zaštite i korišćenja dezinfekcionih sredstva gdolazilo je do pojave širenje virusa u školama. Ono što je bitno naglasiti jeste da u tim mlađim uzrastima nemamo uopšte težih slučajeva obolevanja niti postoji visok nivo transmisije. Ta deca i kad obolevaju daleko manje prenose virus. Biće u pripravnosti sve epidemiološke službe i pratiće se situacija zajedno Ministarstvom prosvete - zaključio je.

Video: Kon otkrio kako će izgledati povratak đaka u školske klupe

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko Petrović

    9. avgust 2020 | 17:36

    Samo zdravo dete može da ide u školu. Hvala Vam doktore što ste nas prosvetlili.

  • GRRR

    9. avgust 2020 | 18:17

    Stručnjaci, da li osim Corone, postoje i druge bolesti? Mnogo se mučite da nas ubedite da se špricamo, a sada gnjavite i decu. Ostavite nas na miru.

  • Vlada 011

    9. avgust 2020 | 20:12

    Da je samo maska.Da li je zabranjeno vise od pet osoba u zatvorenom prostoru pa kako sada moze 29 djaka plus uciteljica .Kako sada moze u zatvorenom vise od 1400 djaka plus skolsko osoblje u zatvorenom prostoru skoli?Cistacice tetkice bi morale non stop da dezinfikuje kvake gelendere kluoe stolice toalete sanitarije sto mislim da to nece moci niti ce raditi.Kako na velikom odmoru distanca ma ne pricajte gluposti.Sve u svemu ne pustajmo decu u skolu odlozite bar za mesec dana pa da vidimo mada se nista nece promeniti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA