6 znakova u telu koji nas upozoravaju da unosimo malo vitamina: Naučite kako da ih prepoznate

Saveti nutricioniste kako da regulišete ishranu

  • 1
Limun, vitamini

foto: pixabay.com

Manjak određenih viramina i minerala može uticati na naše raspoloženje, imunitet, snagu, pa i lepotu. Zato je bitno da na vreme primetimo znakove koje nam telo šalje. Nutricionista Dženi Šiše otkrila je za Femail, šest osnovnih znakova upozorenja koji govore o nedostatku nekog vitamina ili minerala.

Napukli, meki ili osetljivi nokti

 

Ukoliko imate osetljive nokte to može biti znak anemije, odnosno manjka gvožđa. Uradite krvnu sliku i proverite da li vam je nivo eritrocita niži od normalnog. Drugi simptomi malokrvnosti mogu biti umor, bleda koža ili malaksalost. Potrebno je da jedete više crvenog mesa, pasulja i spanaća. Ovaj problem može biti i ozbiljnije prirode zato se obavezno posavetuje sa svojim lekarom.

Krvarenje desni

 

- Vaši desni mogu krvariti zbog nedostatka vitamina C - tvrdi Šiše - pošto ovaj hranjivi sastojak pomaže tkivu u rastu i obnavljanu.

Pored toga, vitamin K pomaže u zgrušavanju krvi, tako da bi i nestašica te supstance mogla da prouzrokuje krvarenje.

- Kako biste povećali nivo vitamina C i K, pokušajte uvesti u ishranu veće količine kelja i brokolija.

Osetljive kosti

 

Neće vas iznenaditi činjenica da je za zdrave kosti neophodan vitamin D.

Ako osećate bol u kostima i zglobovima, pokušajte da unosite više žitarica za doručak i češće za ručak jedete ribu. Naravno i sunčani zraci mogu pomoći.

Grčevi u nozi

 

Magnezijum, kalcijum i kalijum su neophodni za pravilan razvoj i rad mišića, tako da nedostatak ovih hranljivih materija može dovesti do grčeva u stopalima. Aktivni ljudi posebno treba da unose magnezijum u tabletama ili prahu. Tako će se smanjiti učestalost upale mišića posle vežbanja.

Afte

 

- Afte u ustima obično su pokazatelj toga da patite od nedostatka vitamina B, B3, B9 i  B12 - kaže Dženi Šiše.

Vitamin B3, i igra ulogu u održavanju zdrave kože, stvara hormone, poboljšava varenje i podržava vaš nervni sistem, čak i najblaži nedostatak ove materije može se ispoljiti u obliku afte.  B12 je od velike važnosti za stvaranje krvnih ćelije.

Vitamini B se nalaze u integralnim žitaricama, mahunarkama, tamno-zelenom lisnatom povrću i u nizu različitog voća.

Gubitak čula ukusa

 

- Manjak vitamina B12 takođe je usko povezan sa nedostatkom folne kiseline, tako da je deficit jednog često povezan sa nedostatkom drugog. Manjak vitamina B12 može uticati na nerve koji prenose osećaj ukusa ka mozgu, dok je nedostatak folne kiseline povezan sa pojavom glatkog, crvenog jezika i gubitka čula ukusa. Folnu kiselinu možete nadoknaditi isto sintetički, u obliku tableta - zaključila je nutricionista.

(T.S./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA