≫ 

Doktor iz Crne Gore među prvima koji će primiti rusku vakcinu: Evo zašto su Rusi prvi došli do nje

Kao bomba je odjeknula vest da je Rusija prva registrovala vakcinu protiv korona virusa

  • 5
sergej boljević foto: pixabay; pritnscreen/youtube/Vijesti Online

Dr Segej Boljević specijalista patofizologije i pulmologije, šef katedre patologije na Sečenovskom Univerzitetu u Moskvi, poreklom iz Crne Gore otkrio je za "Vijesti online" sve o novoj ruskoj vakcini budući da su se testiranja delom vršila i na njegovom Univerzitetu.

- Istraživanja su prolazila u nekoliko faza na mom univerzitetu i prošla su u najboljem redu. Bilo je nekih nus-pojava, ali ništa strašno. Bitno je da se obrazovala veća količina antitela na ovaj virus.

Kako kaže, postoji logično objašnjenje zašto je Rusija prva uspela da dođe do vakcine.

- Prvo Institut Gamaleja radi na vakcini već 40 godina. Pre 25 godina prvi su proizveli vektornu vakcinu. Vektorna vakcina je ona koja u svojoj osnovi ima neki virus, a to je obično adenovirus koji izaziva laku prehladu kod nas, ali sprečava mogućnost da se virus razvija u ćelijama čoveka. Rusi su prvi razvili vektorne vakcine protiv ebole i MERS-a, a kad su došli do spoznaje da treba napraviti vakcinu protiv SARS-CoV-2, već su imali osnovu na kojoj su radili 25 godina. Oni su na to dodali komponente, odnosno genetski materijal iz korona virusa, odnosno glikoproteine S. To vam je isto kao da pravite kuću i napravite fundament i zidove, pa posle dve godine samo stavite krov. Za dve nedelje su pravili vakcinu, a posle su počeli proveravanja koja su neophodna. Druge vakcine su počele od 0 i zato nisu mogli da stignu. Ruska je već u februaru 70 odsto bila napravljena, a do kraja meseća već gotova.

Dr Boljević kaže da se će sigurno vakcinisati već u oktobru budući da pripada grupi medicinskih radnika, te se nada da će posle toga mirno moći da dođe u rodnu Crnu Goru.

- Vakcina treba da se proizvodete prvo za medicinske radnike, pa za učitelje i nastavnike koji treba od 1. septembra da krenu u školu. Posle toga dalje idu druge kategorije. Vakcina je besplatna i dobrovoljna u Rusiji.

Osim Srbije, kaže, nijedna druga zemlja sa Balkana još uvek nije izrazila interesovanje.

- Vučić je rekao da će kada srpski eksperti provere da je to sve kako treba, on sam da primi tu vakcinu i onda će je zakupiti za Srbiju, kako sam ja shvatio iz njegovih izjava.

Boljević ističe da je vrlo važno da se nauka u ovim teškim vremenima deli, te da će Rusija sigurno u bliskoj budućnosti početi da daje pravo na licencu i drugim zemaljama koje su zainteresovane za proizvodnju.

A da li će biti efikasna i zašto ona nije kraj borbe sa korona virusom?

- Virus ima nekoliko mehanizama po kojima utiče na naš organizam. Jedan je ovaj koji će vakcina da spreči, ali postoje drugi mehanizmi koje vakcina za sada nije u mogućnosti da spreči i tu ćemo morati da radimo na antivirusnoj terapiji. To će biti druga etapa borbe.

vakcina ruska foto: pixabay

Poručuje i svima onima koji se razmišljaju da li da je prime da odbace svoja prethodna ubeđena zasnovana na teorijama zavere.

- Ako smo nekada bili skeptični, treba to odbaciti jer je ovaj virus opasniji. Treba odbaciti i lažna ubeđenja za čipove jer tako nešto nije moguće ubrzgati putem vakcine. To je budalaština i nemojte u to verovati. Vakcina može normalno da se primi, nema žive viruse u sebi kojima se čovek može zaraziti, tako da može samo da ga zaštiti. Ja bih pozvao sve koji normalno razmišljaju da je primer jer će sve biti daleko lakše - i društvu, i čoveku.

Ko neće još uvek smeti da je primi?

- Deci je još uvek nećemo davati. Da bi ona bila pogodna za decu mora prvo da prođe testiranja na mladim životinjama. Ali deca svakako nisu ugrožena. Što se tiče starijih od 65 godina, još uvek nije testirana jer su svi dobrovoljci bili od 18 do 60 godina. Mislim da ćemo to malo kasnije rešavati kako se ne bi sada rizikovali životi ljudi - zaključio je dr Sergej Boljević u razgovoru za "Vijesti Online".

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    13. avgust 2020 | 11:09

    Kaze doktor nekako cinicno 'Vučić je rekao da će kada srpski eksperti provere da je to sve kako treba, on sam da primi tu vakcinu i onda će je zakupiti za Srbiju, kako sam ja shvatio iz njegovih izjava'...A ne pominje svog Mila koji ismeva Ruse i vakcinu?

  • Hans

    13. avgust 2020 | 11:41

    Rusofil

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA