≫ 

Briga o zdravlju - da li je sve “crno – belo”?

U kineskoj medicini poznata je „kaping“ tehnika, kojom se pacijenti leče od upala na koži, prehlada i kašlja stavljanjem zagrejanih čaša na telo. Ranije, stomatolozi su koristili arsen za upaljen zubni nerv

  • 3
U ovim sektorima su naši ljudi u Nemačkoj najzastupljeniji Foto: Shutterstock

- Danas biste verovatno pomislili da je vaš lekar ostao zaglavljen u realnosti medicine prošlog veka kada bi koristio neke od ovih metoda lečenja - kaže Andrij Gribanov, nezavisni konsultant Nacionalne zdravstvene službe u Ukrajini.

Komentarišući poznate pristupe lečenja pacijenata Gribanov, u svom autorskom tekstu, tvrdi da su doktori u obavezi sa proučavaju stručnu literaturu, posećuju međunarodne konferencije i budu otvoreni za sve što je novo, „jer su zdravlje i ljudski životi u pitanju“.

Tradicija „zabranjuje“, savremeno „ohrabruje“

Gribanov ističe da u svetu postoje dva pristupa javnom zdravlju - prvi je tradicionalni koji podrazumeva što više mogućih zabrana svega što može da bude potencijalno štetno po zdravlje, čak i ako ove zabrane uopšte ne deluju.

- Drugi je realniji, američki pristup, kojem naginju i mnoge zemlje Evropske unije, Velika Britanija, Kanada i Japan - kaže Gribanov dodajući da je reč o pristupu smanjena štetnosti koji ukazuje na to da ljude nećemo moći da sprečimo da konzumiraju alkohol ili puše cigarete, ali možemo da pokušamo da smanjimo rizike po njihovo zdravlje.

pakovanje nikotina, duvan, swedish nicotine , snus Foto: Shutterstock

Koncept smanjenja štete se već primenjuje u pojedinim oblastima medicine

- U Velikoj Britaniji, na primer, kod zavisnika od psihoaktivnih supstanci se daje terapija zamene metadonom - podseća on, dok se u kanadskom gradu Vankuveru daju besplatne terapije čime se smanjuje prenos AIDS-a. Kada je reč o smanjenju stope pušenja, Gribanov kaže da Britanski institut za javno zdravlje preporučuje tzv. “vejping” umesto cigareta. Švedska je, zahvaljujući između ostalog korišćenju takozvanog snusa (duvan za oralnu upotrebu), uspela da smanji ne samo stopu pušenja na najniži nivo u EU, već i stopu smrtnosti od oboljenja povezanih sa pušenjem.

- Svi ovi različiti proizvodi imaju jednu zajedničku osobinu – ne podrazumevaju proces sagorevanja. To znači da se ne oslobađaju mnoge štetne i potencijalno štetne materije - pojasnio je Gribanov primenu principa smanjenje štetnosti u javnom zdravlju i borbi protiv duvanskog dima.

iqos cigarete elektronske Foto: Shutterstock

Odgovori “savremenog” Zapada na pitanja javnog zdravlja

Kao najsvežiji primer Gribanov navodi odluku američke Agencije za hranu i lekove (FDA) da se IQOS, proizvod kompanije Filip Moris koji zagreva a ne sagoreva duvan, može svrstati u kategoriju „duvanskih proizvoda modifikovanog rizika“ (MRTP).

- Ali, kao što je direktor Centra za kontrolu duvana FDA Mič Zeler rekao, to može da pomogne punoletnim pušačima da ostave klasične cigarete i smanji njihovu izloženost štetnim materijama, ali samo ukoliko u potpunosti pređu na ove proizvode - kaže Gribanov dodajući da ova odluka nije došla spontano, već je reč o naučno zasnovanom pristupu.

Nisu bez rizika, ali je on daleko manji

- Iako alternative pušenju nisu bez rizika i sadrže nikotin, istraživanja su pokazala da je rizik manji nego kod klasičnih cigareta, zbog čega je zakonska regulativa, pa i porez, u mnogim zemljama uključujući članice EU, koja se odnosi na alternativne duvanske proizvode već mnogo blaža u poređenju sa tradicionalnim cigaretama - kaže on. Dodatno, za razliku od drugih međunarodnih zdravstvenih insitucija koje razmišljaju “crno – belo”, SAD shvataju da postoji više od 50 „nijansi sive” na svetu. A u ovom slučaju, siva je ipak bolja od crne, zaključuje Gribanov.

Video: Baka se sprema da u osmoj deceniji napadne svetski rekord u maratonu

(Telegraf.rs/B.Savović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA