Naučna zajednica u šoku: Starija Kineskinja po drugi put za 6 meseci pozitivna na korona virus

Šta bi sa imunitetom?

  • 5
korona virus foto: pixabay.com

Lokalni zvaničnici u Kini objavili su da je jedna žena iz grada Džingžu pozitivno testirana na korona virus šest meseci nakon oporavka od prve infekcije virusom.

68-godišnjakinji je 9. avgusta drugi put dijagnostikovan korona virus. Prethodno je bila testirana 8. februara nakon čega je do kraja meseca uspešno pobedila virus.

Pacijentkinja je trenutno u karantinu i prima adekvatnu terapiju, a svi njeni bliski kontakti su takođe testirani.

Ova vest dolazi samo mesec dana nakon što je lekaru u Izraelu drugi put dijganostikovan kovid, te se još jednom pokreće pitanje o razumevanju imuniteta.

Do sada nije bilo naučno dokazanih slučajeva reinfekcije, a stručnjaci su često krivili netačne PCR testove ili činjenicu da virus nije nedeljama izlazio iz organizma.

Međutim, slučajevi poput ovog dovode u pitanje taj čuveni imunitet koji se stvara nakon jednom preležane bolesti.

U SAD je nedavno objavljen naučni rad koji opisuje slučaj 82-godišnjeg muškarca koji je čak dva puta hospitalizovan zbog infekcije korona virusom. Prvi put je bio na respiratoru, a samo dve nedelje nakon oporavka opet je hospitalizovan.

Budući da je virus prvi put otkriven u decembru prošle godine, naučnici se još uvek bore da razumeju da li je reinfekcija uopšte moguća ili je u pitanju činjenica da virus zapravo nikada nije napustio organizam.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    13. avgust 2020 | 14:16

    Nema tu imuniteta, virus je vestak napravljen da svaki put koliko god moze napada dok ne ubije.

  • Nikola

    13. avgust 2020 | 16:04

    Znači zaboravite na imunitet. Ako još nije izolovan virus otkud i čemu služe te 'vakcine'?! Virus stalno menja oblik a kao napravljena vakcina?! Nisam stručnjak ali imam osnovno znanje iz biologije.

  • Darinka

    13. avgust 2020 | 14:41

    To se zove zlo i nikako drugačije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA