Ova opasnost preti muškarcima koji ne leče hipertenziju

Muškarci koji pate od visokog krvnog pritiska imaju dvostruko veće šanse da razviju poremećaj erekcije , pokazalo je novo istraživanje.

  • 0
Krvni pristisak, erekcija Foto: Shutterstock

Muškarci sa nelečenom hipertenzijom imaju gotovo dvostruki rizik od erektilne disfunkcije, zaključilo je istraživanje. Grčki naučnici otkrivaju da su muškarci sa visokim krvnim pritiskom često oštete svoje sudove kojima krv teče ka genetalijama. 

Visok krvni pritisak oštećuje zidove arterija, zbog čega se oni stvrdnjavaju i sužavaju. Na taj način se smanjuje protok krvi, i otežava postizanje erekcije.

Istraživači sa Univerziteta iz Atine rekli su da lekovi za krvni pritisak mogu znatno pomoći, ali upozorili su da neki lekovi zapravo mogu pogoršati situaciju, pa je potreban pažljiv pristup za odabir pravog tretmana.

Naučnici su, predstavljajući svoje nalaze u Evropskom kardiološkom društvu, rekli da impotencija takođe može biti znak upozorenja da muškarac boluje od srčanih problema.

Istraživači su testirali 365 muškaraca sa erektilnom disfunkcijom i bez dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti.

Oni su izvršili ultrazvučne preglede na polnim organima svakog učesnika kako bi procenili zdravlje krvnih sudova.

Brzina krvotoka se smanjivala sa porastom krvnog pritiska.

krvni pritisak foto: pixabay.com

Protok je bio najbrži kod onih sa normalnim krvnim pritiskom, sporiji kod onih sa povišenim krvnim pritiskom, a najsporiji kod onih sa hipertenzijom - medicinski izraz za visok krvni pritisak.

Uzimanje lekova za krvni pritisak pomoglo je problem onima koji imaju hipertenziju.

Istraživači su, međutim, upozorili da određeni antihipertenzivi, posebno diuretici i beta blokatori, dodatno pogoršavaju seksualne funkcije.

Rukovodilac studije profesor Čaralambos Vlačopulos rekao je:

- Razlike u protoku krvi u tri kategorije krvnog pritiska nestale su tokom lečenja, što sugeriše efikasnost lekova.

Dodatnom analizom utvrđeno je da među muškarcima sa normalnim ili visokim krvnim pritiskom uzimanje lekova zapravo smanjuje protok krvi, što ovaj problem dodatno pogoršava.

- Ovi rezultati podrazumevaju da hipertenzivni pacijenti već imaju značajna strukturna oštećenja u arterijama , a dodavanje antihipertenzivnih lekova ne smanjuje protok krvi polnom organu - objasno je Vlačopulos - Ali kod muškaraca sa normalnim ili visokim krvnim pritiskom, arterije penisa imaju minimalna strukturna oštećenja i lekovi mogu negativno da utiču na protok krvi.

Profesor upozorava sve muškarce koji smatraju da imaju sličan problem da obavezno posete lekara, kako bi im bio prepisan odovarajući lek koji ne pogoršava dodatno stanje erektilne disfunkcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA