≫ 

Roditelji, obratite pažnju! Ove simptome kod dece nikada ne smete da ignorišete

Baš kao i odrasli, i dečiji organizam u stanju je da pošalje „poruke“ i signalizira kada nešto nije u redu

  • 3
Voda voda Foto: Promo Voda voda

Na roditeljima, koji ipak najbolje poznaju svoje mališane, jeste da ove znake prepoznaju, pravilno ih protumače i procene da li je potrebno da reaguju sami ili se obrate lekaru.

Međutim, oni nisu sveznajući, a signali koje dečiji organizam šalje često umeju da budu zbunjujući, zbog čega i ne čudi da je roditeljima možda i najteže da prepoznaju onu promenu koja je ujedno i najčešća kod mališana.

Voda voda Foto: Promo Voda voda

Simptomi ovog stanja kod dece uključuju suva usta i jezik, uznemirenost i promene u ponašanju, pospanost, neobično hladne šake i stopala, kao i smanjenu potrebu za uriniranjem, dok kod novorođenčadi i beba podrazumevaju previše mekanu lobanju u predelu fontanele, upale oči i razdražljivost.

Ukoliko primetite neke ili sve navedene simptome, važno je da bez odlaganja reagujete, jer oni mogu da ukažu na dehidrataciju, odnosno manjak vode u organizmu vašeg deteta.

„Deca dehidriraju u situacijama u kojima gube više vode, nego što je unose. Prvi simptom ovog stanja je žeđ, i roditelji na nju odmah moraju da odgovore unosom tečnosti. Ukoliko se na vreme ne prepozna i nastavi da se zanemaruje, stanje dehidratacije kod deteta može da se zakomplikuje, tako da nekad zahteva uključivanje infuzije, pa i hospitalizaciju, objašnjava prof. dr Gordana Peković, lekar specijalista nefrologije.

Prema njenim rečima, najbolji način da se dehidratacija predupredi je redovan unos tečnosti, koji kod dece podrazumeva od šest do osam šolja vode dnevno.

Voda voda Foto: Promo Voda voda

„Kada je reč o deci predškolskog i školskog uzrasta, roditelji moraju da se postaraju da piju dovoljno tečnosti. Ukoliko se odluče za flaširanu vodu, na njima je i da odaberu onu čiji je sastav prilagođen uzrastu njihovog deteta i koja je prirodnog porekla i potpuno istog sastava - u boci kao i na izvoru. Dobar primer je VODAVODA Vodica, jer kao jedna od najkvalitetnijih arteških voda na svetu ima idealan sastav minerala i elektrolita. Pored toga, ova voda je i NSF sertifikovana, što znači da je po kvalitetu u rangu sa svetskim liderima premium voda“, napominje sagovornica.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA