≫ 

Budite se ukočeni? Primenite ova 3 saveta i bol u leđima će nestati

Tako je lako, a tako delotvorno!

  • 0
Bol Foto: Pexels /Ba Tik

Zdravi ste onoliko koliko je zdrava vaša kičma, govorio je Hipokrat. Ukoliko se ujutro budite ukočeni, sa bolom u lumbalnom ili vratnom delu kičme, vreme je da proverite na kakvom jastuku i dušeku spavate, u kom položaju najčešće zaspite i koji položaj tela najčešće zauzimate tokom dana.

Kvalitetan san može da pomogne da sačuvate zdravlje leđa, kaže ugledni nemački ortoped Jan Holger Holtšmit. Međupršljenskim diskovima koji omogućavaju pokretanje pršljenova potreban je odmor, jer se tokom dana, poput federa, konstantno rastežu i skupljaju.

Tokom noći, dok ležimo, međupršljenski diskovi se regenerišu i apsorbuju tečnost, zbog čega smo ujutro do dva i po centimetra viši nego tokom dana.

Iskrivljenost tela tokom spavanja izaziva naprezanje kičme i vrata, a najčešći uzrok bolnog sindroma kičme su promene između pršljenova koje nastaju zbog povećanog pritiska na korene spinalnih nerava zbog nepravilnog položaja kičme.

Da biste izbegli bolove u leđima i očuvali zdravlje kičme, primenite savete koje preporučuje nemački ortopedski stručnjak Jan Holger Holtšmit.

"Kancelarijska balerina"

Ukoliko radite kancelarijski posao, prilagodite sto, stolicu i tastaturu svojoj visini. Potrudite se da vaša fotelja bude lagano nagnuta napred kako vam kolena ne bi bila savijena pod uglom koji je veći od 90 stepeni - tako ćete ublažiti pritisak na mišiće.

Svakih sat vremena ustanite i malo prošetajte.

Kad sednete u fotelju, ispravite kičmu, malo zabacite ramena i "izvlačite" pršljenove naviše, kao što to rade balerine dok su na sceni. Podesite ekran računara tako da vam bude pregledan u tom položaju, da ne biste stalno morali da spuštate glavu jer tako dodatno "sabijate" pršljenove. Zamislite da na vrhu glave imate konac sa tegom koji "vuče" glavu uvis. U početku će vam biti malo teže da zadržite telo u tom položaju, ali ne zaboravite da je gotovo sve u životu stvar vežbe.

"Ražanj" blagotvoran za cirkulaciju 

Za kvalitetan san važan je pritisak na telo uzrokovan ležanjem. Dok ležimo, težina našeg tela "pada" na određene tačke na telu, u zavisnosti od toga da li ležimo na leđima, stomaku ili boku. O kojoj god tački se radi, kad je pritisak u pitanju, cirkulacija se usporava i nestaje u tom delu tela, a samim tim to tkivo počinje da odumire.

Kad se okrećemo, cirkulacija počinje da se vraća u ta tkiva i iznova hrani ćelije, dok izumrle ćelije izbacuje iz organizma. Dakle, slobodno se "vrtite" po krevetu; to će održati cirkulaciju u dobrom stanju, pa se ujutro nećete probuditi ukočeni.

Spavanje na leđima sa rukama položenim uz telo smatra se najzdravijim položajem za kičmu ako ne koristite previše jastuka. Ovaj položaj omogućava zadržavanje prirodnog položaja glave, vrata i kičme, pa ne stvara opterećenje ni na jedan deo leđa. Najbolje bi, naravno, bilo ako biste mogli da spavate bez jastuka ili na nekom koji je ergonomski prilagođen vratnom delu kičme. Ovaj položaj ne isključuje pravilo da tokom noći menjate položaj tela.

Ukoliko baš morate da spavate na stomaku, jer ste tako navikli, stavite tanji jastuk ispod bokova da biste ublažili pritisak na diskove, ligamente i mišiće.

Spavajte kao kralj

Pravilno odabran dušek preduslov je za kvalitetan san i dobar odmor tokom noći. Ne zaboravite da bar trećinu vremena u životu provedemo spavajući; zato nemojte štedeti prilikom kupovine dušeka. Odaberite dušek koji je malo tvrđi (da vam ne "upadne" telo kad legnete)  i debljine bar 20 centimetara, jer će duže trajati i dobro podupirati celo telo. Kupovina kvalitetnog dušeka mogla bi da bude "nulta tačka" kad je reč o očuvanju zdravlja kičme i buđenju bez ukočenosti i bola.

Savet plus: Ukoliko ste gojazni, smršajte! Kilogram viška, posebno u stomačnom delu, predstavlja dodatno opterećenje od sedam kilograma za kičmu. Imajte to na umu svaki put kad poželite da "počistite" sve sa stola ili kada krenete u "noćni pohod" na frižider...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA