≫ 

Terapija koju je Tramp nazvao "revolucionarnom" koristi se u Srbiji od aprila, ali da li pomaže?

Niko nije siguran da li uopšte ima smisla primati krvnu plazmu onih koji su preležali kovid

  • 1
Vadljenje krvi, krvna plazma Foto: Pixabay, Shutterstock

Kada je Donald Tramp pre dve nedelje objavio početak "revolucionarne terapije" u lečenju kovida, malo ko je pretpostavljao da se radi o transfuziji krvne plazme.

Podsetimo, ovaj vid terapije se primenjuje u Srbiji od aprila, a u pitanju je metoda koja se koristi i za lečenje gripa i morbila. Do sada je krvnu plazmu doniralo 1.000 građana.

Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi Srbije kaže da je najpre potrebno da se zainteresovani građani jave na telefon 19819, gde će dobiti informacije da li mogu donirati krvnu plazmu.

- Ukoliko su se opravili od kovida 19 i utvrdi se da imaju dovoljno antitela već narednog dana zakazuje se procedura uzimanja krvne plazme uz pomoć separatora - objašnjava Antuljeskovljeva.

Prema njenim rečima, ta procedura traje nešto duže od davanja krvi, oko sat vremena, a građani je mogu ponoviti dva do tri puta.

Šta je uopšte terapija krvnom plazmom?

Kada ljudi zapate neki virus, njihova tela zauzvrat stvaraju antitela. Ovi proteini antitela se nalaze u krvnoj plazmi, tečnosti koja okružuje krvne ćelije.

Naučnici su u stanju da uzmu krvnu plazmu od nekoga ko je imao korona virus i izoluju antitela. Ova antitela se potom mogu ubrizgati odgovarajućem kandidatu koji je bolestan, kako bi njegov imuni sistem mogao da generiše dovoljno antitela i odbaci infekciju.

Da li terapija krvnom plazmom funkcioniše u slučaju kovida?

kancer krvi, krv, krvna zrnca, krvna plazma foto: pixabay.com

U pitanju jeste potencijalno terapijsko sredstvo za kovid za koje još uvek nije dokazano da li provereno deluje. Jedino je studija klinike Mejo na 35.000 pacijenata pokazala da su oni koji su primili transfuziju u roku od tri dana od ispoljavanja simptoma imali smanjenu stopu smrtnosti od 8,7 odsto, dok je stopa smrtnosti kod onih koji su je dobili četiri ili više dana kasnije bila 11,9 odsto.

Međutim, ovo istraživanje nije uključivalo placebo grupu sa kojom bi se poredio učinak terapije, pa ne postoje nikakvi dokazi o koristi krvne plazme kod kovida.

Dr Entoni Fauči, glavni stručnjak Bele kuće za zarazne bolesti i dr Frensis Kolins, direktor Nacionalnog instituta za zdravlje, pozvali su FDA (Administracija za hranu i lekove) da dobro razmisli o odobravanju ovakvog načina lečenja zbog nedostatka pratećih dokaza o njegovoj efikasnosti.

FDA je potom zaključila da terapija "ispunjava kriterijume i može biti efikasna", kao i "da bi se mogla koristiti u hitnim slučajevima, ali da su potrebne dalje studije".

Video: Dr Svorcan objasnio upotrebu krvne plazme u procesu lečenja od Kovida-19

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    7. septembar 2020 | 15:12

    Gde ima da se kupi ruska vakcina j ove iz evrope i amerike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA