≫ 

Jedan od najboljih recepata iz Crne Gore: Napravite sami moćno ulje koje leči kožu i želudac

Septembar je pravo vreme da obogatite vašu prirodnu kućnu apoteku

  • 0
kantarion Kantarion, Foto Pixabay

Bogorodičina trava, gospina trava, kantarija i trava Svetog Jovana su narodni nazivi za kantarion, lekovitu biljku koja ima veliku primenu u narodnoj medicini.

Raste na livadama, pašnjacima i u šumama, a u lekovite svrhe koriste se cvet i  listovi od kojih se spravljaju jednokomponentni čaj i čajne mešavine, melemi, ulje, eliksiri i tinkture. Iako je idealno vreme za branje kantariona kraj avgusta, sve do 21. septembra iskusni travari skupljaju kantarion sa livada, jer u periodu od Velike do Male Gospojine većina lekovitih biljaka koje rastu na našim prostorima imaju najviše eteričnih ulja i tad ih je najbolje brati.

Po legendi, kantarion je nastao iz kapljica Isusove krvi koje su padale na zemlju kada je Isus razapet na krst. Otud je čaj od kantariona crvene boje, jer simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv za spas čovečanstva.

Poslednjih decenija kantarion se sve češće preporučuje umesto farmaceutskih lekova za smirenje. U Nemačkoj je proglašen prirodnim prozakom koji ne izaziva zavisnost i nema ni približne nuspojave koje se javljaju zbog upotrebe farmaceutskih lekova za saniranje tenzije, uznemirenosti i lošeg raspoloženja.

- Otac farmacije Paracelzijus govorio je da cvet kantariona tokom leta skuplja sunčeve zrake, da bi ih ljudima dao u tmurnim mesecima i da bi im obezbedio fantastično zdravlje – kaže najpoznatija crnogorska fitoterapeutkinja Ramiza Idrizović. – U narodnoj medicini ova lekovita biljka se upotrebljava protiv posekotina, opekotina, hemoroida i za brže zaceljivanje rana. Izvrstan je antiseptik, a preporučuje se i za unutrašnju upotrebu protiv bolova želuca, žuči i jetre. Takođe, kantarion može da suzbije dijareju, delotvoran je u lečenju nekontrolisanog mokrenja i usporenog rada štitaste žlezde, kao i u saniranju predmenstrualnih bolova i valunga u menopauzi.

Kantarion sadrži flavonske heterozide hiperozid, rutozid, kvercitozid, tanine, smolu, etarsko ulje, holin, vitamin C i hipericin koji deluje antidepresivno. S druge strane, hipericin povećava osetljivost kože na sunčeve zrake, pa bi u vreme kada koristite preparate na bazi kantariona trebalo da izbegavate izlaganje sunčevim zracima. Interesantno je, takođe, da ulje na bazi kantariona daje izvrsne rezultate u lečenju opekotina, ali isto tako može da izazove crvenilo ili blede fleke na koži ako se koristi tokom izlaganja suncu.

kantarionovo ulje Foto: Shutterstock

Kantarion ne bi trebalo da koriste trudnice i dojilje, kao i osobe koje su na antibiotskoj terapiji, one koje koriste farmaceutske lekove za razređivanje krvi i žene koje piju anti-bebi pilule.

Ukoliko imate ožiljke, posekotine ili oderotine, patite od ekcema ili psorijaze, ili imate bolove u želucu, napravite domaće ulje od kantariona za kućnu apoteku.

Sastojci:

  • 200 grama kantariona (sveže ubranog ili osušenog)
  • litar hladno ceđenog maslinovog ulja

Priprema i primena:

Uzmite staklenu bocu od jednog litra, pa u nju spustite kantarion. Zatim biljku prelijte hladno ceđenim maslinovim uljem koje ste prethodno zagrejali na temperaturi od 60 do 70 stepeni Celzijusa. Bocu zatvorite plutom, pa je ostavite da odleži na suncu ili na toplom mestu najmanje 10 dana. Svakoga dana promućkajte saržaj boce. Posle 10 dana (ili duže, ako želite da ovo ulje koristite za unutrašnju upotrebu) procedite ulje i prelijte ga u drugu staklenu bocu koju ćete takođe zatvoriti čepom od plute, i držite je na suvom u hladnom mestu (ne u frižideru!).

Za uklanjanje ožiljaka ili pospešivanje zarastanja rana medicinskim alkoholom prebrišite promene na koži, a onda na njih nanesite gazu natopljenu kantarionovim uljem i držite je preko noći. Možete, takođe, da nanosite ovo ulje više puta dnevno u tankom sloju.

Za unutrašnju upotrebu, osobe koje imaju problema sa želucem trebalo bi da konzumiraju po jednu do dve supene kašike ovog ulja neposredno pre doručka, ručka i večere.

Savet plus: Ukoliko želite da vaše domaće ulje od kantariona bude zlatnožute boje, u bocu spustite osušene strukove biljke. Ulje će imati prelepu grimizno-crvenu boju ako u ulje spustite sveže ubrane grančice kantariona sa cvetovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA