≫ 

Lak način da položite ispit: Ako vam učenje ne ide od ruke, potrebno je da uradite samo jednu stvar

Ova metoda je naučno dokazana i može da pomogne da bez problema "očistite" ispite koji vam zadaju glavobolju

  • 0
Link group, student, maturant Foto: Freepik/yanalya

Kratka šetnja, trčanje ili vožnja bicikla mogu da poboljšaju memoriju za manje od sat vremena, pokazalo je istraživanje koje su sproveli naučnici u Švedskoj.

Vežbanje koje traje duže od dva minuta ima kumulativni efekat - ako izađete u brzu šetnju, na trčanje ili vožnju bicikla u trajanju od sat vremena, računajte da će vam mozak biti spreman da brže usvoji nove informacije u naredna četiri sata.

Ove informacije do kojih su došli švedski naučnici posle opsežnih istraživanja mogu da budu od posebne koristi studentima koji bdiju nad knjigom, a ništa ne uspevaju da zapamte.

U istraživanju su učestvovali ljudi starosti od 18 do 35 godina koji su hodali, trčali ili vozili bicikl umerenim do velikim intenzitetom, a zatim su polagali testove poput pamćenja liste od 15 reči.

Učesnici studije koji su vežbali u intervalima od dva minuta, 15 minuta, pola sata ili sat vremena, pokazali su bolju koncentraciju i veštinu rešavanja problema pošto su prethodno otišli u šetnju, na trčanje ili vožnju bicikla.

Bicikl Foto:Pexels/ The Lazy Artist Gallery

-Ovi rezultati pokazuju da aerobne fizičke vežbe praćene kratkim predahom poboljšavaju pažnju, koncentraciju i funkcije učenja i pamćenja - poručili su istraživači.

Veruje se da vežbanje povećava nivo proteina koji se naziva "neurotrofični faktor izveden iz mozga" koji se smatra odgovornim za dobro pamćenje.

Video: Veljkova žena porodila se pre manje od tri meseca, a izgleda nikad bolje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA