≫ 

Maske će u borbi protiv korona virusa možda biti važnije i od same vakcine

Evo zašto uvek i svuda moramo da nosimo maske

  • 9
maske

foto: pixabay.com

Nošenje maske tokom pandemije kovida-19 moglo bi da bude važaniji deo arsenala u borbi protiv virusa nego što se ranije mislilo, prenosi Tanjug.

U članku u Medicinskom žurnalu Nove Engleske navodi se da nošenje univerzalne maske za lice moglo pomoći smanjenju ozbiljnosti bolesti i obezbediti da veći udeo novih infekcija bude asimptomatski, prenosi Glas Amerike.

Ako je to tačno, sugeriše se u članku, nošenje maski za lice moglo bi da postane oblik inokulacije, odnosno način unošenja virusa koji bi stvorio imunitet i na taj način usporio širenje virusa tokom globalnog čekanja na razvoj vakcine.

Časopis navodi dva nedavna slučaja pojave Kovida 19 u američkim postrojenjima za preradu hrane, gde su radnici bili obavezni da nose maske svakog dana.

- Procenat asimptomatskih infekcija među više od 500 ljudi koji su se zarazili bio je 95 odsto, a samo pet odsto u svakoj pojavi virusa imalo je blage do umerene simptome - navodi medicinski časopis.

U članku se takođe kaže da su stope smrtnosti u zemljama u kojima je nošenje maski obavezno ili prinudno širom stanovništva ostale niske, čak i sa ponovnim pojavljivanjem slučajeva nakon što su restrikcije ukinute.

Dr Monika Gandi, doktorka za zarazne bolesti na Kalifornijkom univerzitetu u San Francisku i jedna od autorki članka, rekla je za britanski Telegraf da je tačno da udeo asimptomatskih infekcija biva povećan i da bi time mogao da se poveća procenat stavnovništva koji je razvio makar kratkotrajni imunitet na virus, dok čekamo vakcinu.

Ona je ipak upozorila da su potrebne dodatne studije o efikasnosti nošenja maski.

Video: Ova super fora sa maskama može imati pogubne posledice po vaše zdravlje

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tata

    13. septembar 2020 | 17:04

    Kakve gluposti..

  • Dana Djuro

    14. septembar 2020 | 15:30

    Ne znamo vise sta da mislimo ,toliko smo zatrpani raznim informacijama da prosto ne funkcionisemo kako treba,a sto se tice maske postale su nam deo svakodnevnice ili nocna mora bilo dobre ili ne...jedina mala pomoc u svemu mi je mala UV Led lampa,jako je prakticna ,nosim je svuda sa sobom,a savrsena za dezinfekciju svih predmeta sa kojima smo u kontakt, a dobro dodje i za dezinfekciju maski kad nemam vremena da perem, peglam...

  • Zg

    13. septembar 2020 | 19:50

    Recite to Šveđanima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA