Kako se ugojiti zdravo i brzo: Navike i hrana koja može da vam pomogne da dobijete na kilaži

Ako ne uspevate da se ugojite uprkos svim pokušajima, pročitajte šta sve može da vam pomogne

  • 0
dijeta Foto: Pixabay

Često imamo priliku da čitamo o dijetama i režimima ishrane koji nam pomažu u mršavljenju. Ipak, postoje ljudi kojima je potrebna zdrava i efikasna dijeta pomoću koje mogu da se ugoje.

Dobijanje kilograma je specifičan proces u kom vam je potrebna svakolika podrška. Što se tiče vremena, na žalost nećete uspeti preko noći da se ugojite. Moraćete da budete strpljivi prema svom ogranizmu, jer je potrebno vreme da se naviknete na novi način ishrane.

Važno je napomenuti da manjak kilograma ili naglo mršavljenje može biti simptom brojnih bolesti, tako da bi prvo trebalo da proverite kod svog lekara, eventualne zdravstvene probleme. 

Naravno ukoliko je vaša građa prirodno takva, imate slab apetit ili se brzo zasitite, onda male promene u ishrani mogu da vam pomognu da dobijete na kilaži.

Saveti za zdravo gojenje:

Merenje, vaga, težina, kilaža Foto: Shutterstock

Jedite češće. Bolje je da imate pet-šest manjih obroka tokom dana, nego da imate dva velika. Verovatno se veoma brzo zasitite, pa ni tokom tih velikih obroka ne unesete dovoljno kalorija.

Birajte hranu bogatiju hranljivim sastojcima. Pronađite zdrave namirnice kao što su koštunasto voće, hleb od celog zrna, crvena mesa, mlečni proizvodi...

Probajte "smoothie" i šejkove. Zamenite kafu i čaj na ukusne voćne šejkove. Uvek ubacite i jednu bananu u miks.

Obratite pažnju na to kada pijeta. Unos tečnosti pre obroka vas može zasititi. Idealno bi bilo da popijete veliku čašu vode posle svakog obroka.

Svaki zalogaj je bitan. Nemojte da se plašite od užina i manjih obroka. Slobodno pojedite šaku semenki ili koštunastog voća pre spavanja.

Dostava hrane je biznis koji je uznapredovao rapidno Foto: Unsplash

U jelo ubacite neki visoko kalorični dodatak. Slobodno dodajte malo pavlake, sira ili sosa uz salatu koju jedete.

Vežbajte. Redovan trening, koji se fokusira na jačanje mišića može vam pomoći.

Hrana koja podstiče gojenje:

Crveno meso

Dokazano je da konzumiranje crvenog mesa pomaže u izgradnji mišića. Šnicla sadrži i leucin i kreatin, hranljive materije koje igraju značajnu ulogu u povećanju mišićne mase. Jedno istraživanje pokazalo je da je dodavanje nemasnog crvenog mesa u ishranu pomoglo ženama da povećaju svoju težinu za 18 odsto.

Krompir

Pire ili prženi, krompir je namirnica od koje se lako goji. Imate sreću jer ovo povrće zaista možete da spremita na razne načine tako vam se nikada neće smučiti.

Krompir Pixabay

Koštunasto voće

Slobodno ubacite nekoliko oraha ili badema u svaku voćnu salatu koju spremate. Ove namirnice imaju zdrave masti koje će pokrenuti proces gojenja.

Mleko i sir

Mlečni proizvodi imaju visok nivo proteina koji vam pomažu u gradnji mišića. Takođe, masni sirevi mogu lako da ubrzaju proces gojenja.

Pirinač

Pirinač je zgodan, jeftin izvor ugljenih hidrata koji će vam pomoći da se ugojite. Samo 1 šolja (165 grama) kuvanog pirinča pruža 190 kalorija, 43 grama ugljenih hidrata i vrlo malo masti. Takođe je prilično kaloričan, što znači da lako možete dobiti veliku količinu ugljenih hidrata i kalorija iz jedne porcije. On vam pomaže da jedete više hrane, posebno ako imate slab apetit ili se brzo zasitite. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA