≫ 

Svi su poludeli za keto dijetom: Istina je da topi salo kao luda, ali je možda za vas baš opasna!

Ključ je drastično uklanjanje šećera i ugljenih hidrata koji se metabolišu u šećere, ali ovaj vid ishrane nije za svakoga

  • 3
Dijeta, hrana, mršavljenje Foto: Unsplash.com

Keto dijeta ima sve više zagovornika na našim prostorima. Da je delotvorna - jeste; kilogrami se gube “kao od šale”, salo nestaje, fizionomija se menja… Osobe koje imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetes tvrde da se mnogo bolje osećaju kada isključe šećere i ugljene hidrate iz ishrane, kao i da im je nivo šećera u krvi bliži optimalnom.

Ali, s druge strane, osobe koje su na keto ishrani rizikuju da se u njihovom organizmu pokrenu zapaljenski procesi, što nije dobro ni za srce, ni za zglobove, posebno kod žena koje su ušle u menopauzu.

Mišljenja stručnjaka o keto dijeti podeljena su u dva tabora - za i protiv.

Možemo li zaista bez šećera?

Veruje se da se većina ćelija karcinoma hrani šećerima, a ugljeni hidrati se metabolišu u šećere. Zato jedan tabor tvrdi da je keto način ishrane dobar za one koji boluju od bilo koje vrste karcinoma. Njihova teza glasi: dok izgladnjujete ćelije raka keto dijetom, imune ćelije će prevladati i “ubijati” ćelije raka. Da bismo preživeli, nije nam potreban metabolizam ugljenih hidrata; možemo da živimo od masti, proteina i malih količina ugljenih hidrata.

secer Foto: Pixabay.com

Setimo se da je i Isidora Bjelica, koja je posle osmogodišnje borbe protiv karcinoma jajnika izgubila bitku ovog leta, pričala kako je bila na sirovoj hrani bogatoj prirodnim šećerima iz voća, a da je njen rak progradirao. Navela je, takođe, da je njen organizam na taj način reagovao na sirovu hranu, ali da su se neki izlečili od raka upravo zahvaljujući sirovoj hrani.

Postoje četiri osnovna makronutrijenta - voda, masti, proteini i ugljeni hidrati. Jedna grupa naučnika sve vreme propagira tezu da nam nije potreban metabolizam masti da bismo preživeli; otud i objašnjenje zašto je keto dijeta dobar izbor za one koji žele da smršaju, a da sačuvaju ili čak poprave zdravlje.

Zamke koje morate da izbegnete

Ipak, nutricionisti upozoravaju da postoji nekoliko vrsta keto dijeta, a da je ona sa visokim sadržajem proteina iz namirnica životinjskog porekla najgori izbor. Važno je, tvrde, pratiti stepen ketoze i sve vreme biti dobro hidriran, najbolje običnom vodom.

foto Pixabay foto Pixabay

Većina kardiologa nije ni “za” ni “protiv” keto dijete; oni zagovaraju uravnoteženu ishranu sa puno vlakana koja pomažu u uklanjanju toksina, a poznato je da toksini narušavaju zdrav metabolizam.

Ukoliko imate neki zdravstveni problem primena keto dijete može da bude dobar izbor, ali, kao i kod mnogih drugih izmenjenih režima ishrane, i ona može da pokaže različite rezultate…

Gde keto zaista “radi”?

Dr Danijel Riders, kardiolog koji je anketirao više stotina pacijenata koji su odabrali keto kao način ishrane, kaže da je ishrana bez šećera i sa smanjenim udelom ugljenih hidrata dala dobre rezultate u dve kategorije - kod debeljuca i kod onih koji su imali konfuzne misli.

Mršavljenje

U slučaju onih koji žele da istope višak kilograma, keto dijeta može da bude dobro rešenje. Ali, rezultati ove dijete nisu večni - većina ispitanika koja je smršala zahvaljujući keto dijeti vratila je 95 odsto svoje težine u narednih pet godina.

Nejasne misli

I ovde bi upražnjavanje principa keto ishrane moglo da bude od koristi. Kada unosimo manje kolilčine ugljenih hidrata i prerađene hrane, razmišljaćemo brže i jasnije. Ali, potpuno isključivanje ugljenih hidrata, a posebno povećan unos proteina životinjskog porekla može da optereti bubrege. Nije pametno lečiti jedno, a u isto vreme razboljevati drugo, upozorava dr Riders.

Bolesti srca

Povišen loš holesterol, pojava krvnih ugrušaka, infekcije, blokade, nutritivni nedostaci… Keto dijeta ne daje identične rezultate kod svih srčanih bolesnika, niti kod onih koji imaju genetske predispozicije da obole od srca. Postoje složene interakcije i zbog toga bi trebalo biti oprezan pre nego što iz ishrane sasvim isključite šećere i namirnice sa visokim udelom ugljenih hidrata, zaključuje kardiolog.

Video: Više nikada nećete držati dijetu: Nutricionista Ana Petrović o jedinom zdravom načinu za mršavljenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Farmaceut

    22. septembar 2020 | 11:58

    Hranim se po principima keto ishrane poslednjih par godina. Inače imam nasledni dijabetes u porodici. Nemam problema sa kilazom, odlično se osećam, ALI: uzimam suplemente i pijem jako mnogo vode, pretežno mineralne (3-4litra dnevno). Povremeno radim biohemijske preglede krvi i rezultati su fantasticni. Plus, koža i kosa su mi mnogo zdraviji.

  • ime

    22. septembar 2020 | 12:28

    Najveće prodavanje magle, nikom ne preporučujem. Napravićete ogroman dizbalans u telu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA