≫ 

Zapamtite broj 2.924! U pitanju je naša sramota zbog koje smo bili na neslavnom prvom mestu u Evropi

Srbija je po broju pušača prednjačila u Evropi - gde smo danas?

  • 0
žena, pušenje, puši, cigarete Foto: Pixabay

Kada otputujemo u neku državu Evropske unije ponekad nas iznenade striktna pravila u vezi sa pušenjem. Pored zabrane u zatvorenim prostorima mnoge članice EU ne dozvoljavaju pušenje u parkovima ili na autobuskim stanicama.

Ako je cilj ovih mera ne samo zdravija sredina nego i "kolektivno odvikavanje" društva od pušenja, opravdano se postavlja pitanje, da li ljudi zaista manje puše u državama koje imaju strože zakone?

Da, reklo bi se na osnovu istraživanja iz davne 2010. godine. Naime, tada je naša mala država bila na prvom mestu u Evropi po prosečnom broju popušenih cigareta po osobi.

U Srbiji se te godine 33,6 odsto odraslog stanovništva izjašnjavalo da puši, a tačno 2.924 popušena cigareta je prosečno pripadala svakom stanovniku. Ali, s obzirom na to da je samo trećina stanovnika pušila znači da je broj cigareta koju jedna osoba popuši bio znatno veći od ovog broja.

Bronzanu medalju te godine osvojila je Bugarska sa 2.822 popušenih cigareta po stanovniku. A na trećem mestu završili su Grci sa 2.795 cigareta.

Ipak, na osnovu tadašnjeg istraživanja nijedna država Zapadne Evrope nije se našla na nekom od prvih deset mesta.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Geografski kutak (@geokutak) on

Prvih deset država po broju pušača u 2010. godini:

1. Srbija

2. Bugarska

3. Grčka

4. Rusija

5. Moldavija

6. Ukrajna

7. Slovenija

8. Bosna i Hercegovina

9. Belorusija

10. Crna Gora

Kako je Srbija završila na 21. mestu samo 6 godina kasnije?

Istraživanja iz 2016. i 2017. godine imala su skoro, pa iste rezultate. U oba slučaja Srbija je bila na 21. mestu. Da li to znači da je manje pušača, ili da pušači manje konzumiraju duvan u našoj državi?

pušenje, cigareta, cigara Foto: Pixabay.com

Razlika u Srbiji nije toliko značajna, kojiko je broj skočio u drugim zemljama.

Zaista, u Srbiji je broj popušenih cigareta po stanovniku pao na 1.898, ali je mnogo šokantnije da je u državi koja je na prvom mestu - Andori taj broj barem 3 puta veći (6.398). Na prva dva mesta nalaze se dve veoma male države u Evropi, a razlog tome može biti da, zbog malog stanovništva, svaki novi pušač znatno utiče na prosek.

Ipak, Mađarska, koja ima veoma stroge zakone u vezi sa kupovinom i konziranjem cigareta, završila je daleko iznad Srbije na 13. mestu po broju popušenih cigareta u godini.

Evo kompletne liste:

1. Andora

2. Luksemburg

3. Belorusija

4. Severna Makedonija

5. Albanija

6. Belgija

7. Češka

8. Jordan

9. Rusija

10. Slovenija

Ako vas interesuje u kojoj državi se najviše puši na svetu - to je Kina. U Kini se konzumira 30 odsto godišnje proizvodnje cigareta u svetu i 57 odsto odraslih stanovnika se izjašnjavaju kao pušači.

Video: Telegraf anketa: Koliko dugo pušite i zašto još uvek niste prestali?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA