≫ 

Pojačano znojenje može biti vrlo opasno: Znate li šta su primarna, a šta sekundarna hiperhidroza?

Znojenje često može da ukaže na zdravstveni problem

  • 0
Devojka, znoj, majica, znojenje, pazuh Foto: Shutterstock

Američka pop pevačica Džesi Džejms Deker je nedavno na svom Instagramu objavila fotografiju na kojoj je otkrila da ima problem sa prekomernim znojenjem.

Tridesetdvogodišnja muzičarka Džesi Džejms Deker je bila iskrena, te je pokazala obožavaocima kako izgleda nakon celodnevnih sastanka putem interneta.

Njeni pazusi su bili potpuno mokri, pa je morala ispod ovog dela tela da stavi papirni ubrus koji će brzo upiti znoj.

Iako je mnogima ovo poprilično smešan post, činjenica je da je prekomerno znojenje problem s kojim se susreću mnogi ljudi.

Prekomerno znojenje se naziva hiperhidroza

 

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Jessie James Decker (@jessiejamesdecker) on

Prekomerno znojenje poznato je i kao hiperhidroza. Ovo zdravstveno stanje može zahvatiti celo telo ili se lokalizovati u određenim oblastima. Neke uobičajena područja na kojima se može javiti pojačano znojenjesu dlanovi ruku, tabani, lice i, kao u Džesinom slučaju, pazusi.

Iako se svi znoje u određenoj meri (naročito posle vežbanja, kada je napolju vrlo toplo ili kada ste nervozni), ako osetite da se znojenje javlja i u drugim situacijama, imate posla sa primarnom hiperhidrozom. To znači da možete da sedite na kauču i gledate televiziju i osetite kako vam se znoj skuplja na čelu ili iznenada da primetite kako vam sa dlanova curi znoj kada se vozite od kuće do posla sa uključenim klima uređajem.

Hiperhidroza može ukazivati na osnovne bolesti

Sekundarna hiperhidroza, međutim, znači da zapravo postoji osnovno zdravstveno stanje zbog kojeg vaše telo proizvodi više znoja nego što je potrebno za hlađenje tela. Iako Džesi Deker nije podelila više detalja o tome zašto se možda toliko znoji, ovo su neka od stanja koja mogu biti povezana sa prekomernom proizvodnjom znoja: poremećaji kontrole glukoze, plućne bolesti, moždani udar, menopauza, tuberkuloza, Parkinsonova bolest i stanja povezana sa hormonima poput prekomerna aktivnost štitaste žlezde, feohromocitom (tumor srži nadbubrežnih žlezda i) i akromegalija.

Oznojeni dlanovi, znojavi Foto: Shutterstock

Takođe može ukazivati na rak, kao i na karcinoidni sindrom (kada tumor oslobađa hemikalije u krvotok). Ali ponekad se jednostavno javlja zbog anksioznog poremećaja ili zbog upotrebe određenih lekova, kao i zloupotrebe određenih supstanci.

Ako vas poput muči pojačano znojenje, verovatno je vreme da posetite lekara. Lekar može da uradii brojne testove koji utvrđuju koliko se tačno znojite, kao i koliko vode gubite  preko stopala, vlasišta, ruku i pazuha.  Takođe se mogu uraditi testovi krvi ako se posumnja na probleme sa hormonima ili tumor.

Dobra vest je da kada se utvrdi osnovni uzrok postoji niz načina za ublažavanje simptoma. Jači antiperspiranti, kreme ili lekovi koji blokiraju nerv  mogu da smanje znojenje.

Takođe, romene načina života poput nošenja cipela, čarapa i odeće od prirodnih materijala poput pamuka, kože, svile i vune; kao i svakodnevno kupanje, korišćenje adstringens na znojnim mestima i tehnike opuštanja (ako je znojenje povezano sa anksioznošću) mogu biti korisne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA