≫ 

Dijagnoza stigne kada već bude kasno: Evo kako da se prepozna rak koji najčešće napada muškarce

S rakom pankreasa nema šale

  • 0
Pankreas, rak pankreasa, kancer Foto: Shutterstock

Simptomi raka pankreasa u početku su vrlo nespecifični i nejasni. Jedan od prvih uočljivih znakova povezan je sa stomakom.

Rak pankreasa je bolest koja nastaje kada se ćelije karcinoma formiraju u tkivu pankreasa, organa koji se nalazi u abdomenu i iza donjeg dela stomaka.

Nažalost, rak pankreasa je teško dijagnostikovati u ranim fazama jer obično ne pokazuje nikakve simptome.

Jedan od prvih uočljivih simptoma raka pankreasa jeste bol u leđima ili predelu stomaka koji u početku može doći i proći, a često se pogorša onda kada legnete ili nakon jela.

Ostali simptomi raka pankreasa su:

  • Neočekivani gubitak težine
  • Žutica - najočigledniji znak je žutilo kože i beonjača
  • Tamno žut ili narandžast urin
  • Stolica bledo obojeno

Šta još mogu biti ovi simptomi?

Pankreas, rak pankreasa, kancer Foto: Shutterstock

Oni takođe mogu biti uzrokovani stanjima kao što su pankreatitis (upala pankreasa), kamen u žučnoj kesi, sindrom iritabilnog creva ili hepatitis (upala jetre).

Tačan uzrok raka pankresa i dan danas nije potpuno jasan, ali postoji niz faktora koji mogu povećati šanse da se on razvije.

Uobičajen je kod ljudi starijih od 40 godina, ali još jedan faktor koji ne možete da kontrolišete jeste porodična anamneza.

- Rizik je veći ako imate više od jednog rođaka prvog kolena sa istom bolešću - navode iz humanitarne organizacije Cancer Research.

Nezdrave životne navike takođe mogu povećati rizik od razvoja karcinoma. Tako se u Britaniji veruje da pušenje uzrokuje gotovo svaki treći dijagnostikovani rak pankreasa. Istraživanja takođe pokazuju i da prekomerna težina takođe povećava rizik, pa se tako sa gojaznošću povezuje svaki osmi slučaj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA