≫ 

Da li nas aditivi u hrani razboljevaju? Odgovor na ovo pitanje nateraće vas da uzmete varjaču u ruke

Hemijski dodaci sprečavaju da hrana ostane bez boje, omogućavaju da dugo traje, utiču na jaču aromu proizvoda i, naravno, izazivaju zavisnost, ali to nije sve...

  • 1
Supermarket, rafovi

Foto: Shutterstock

Prerađeni prehrambeni proizvodi puni su masti i šećera, a sadrže i koktel aditiva - veštačke zaslađivače, emulgatore, konzervanse… Istraživači kažu da se naš organizam bori da preradi ovakvu hranu, što dovodi do hroničnih i štetnih upala koje su povezane sa ozbiljnim stanjima kao što su dijabetes tipa 2, bolesti srca i kancer, a predstavljaju i ozbiljnu pretnju u vreme pandemije korona virusa, jer mogu da učine ljude ranjivijima na infekciju.

Navedeni zdravstveni rizici istaknuti su u najnovijim rezultatima najveće svetske studije o uticaju hrane na zdravlje koja prati navike u ishrani 500.000 ljudi.

Istraživači su otkrili da oni čija se ishrana bazira na prerađenim namirnicama radikalno povećavaju rizik od teških oboljenja.

Aditivi povezani sa zdravstvenim rizicima - uključujući bolesti srca, dijabetes i rak - nalaze se u prvih 50 najčešće korišćenih aditiva u prehrambenim proizvodima. To su natrijum nitrat (da bi prerađeno meso imalo ružičastu boju), kalcijum nitrat (konzervans za meso), mononatrijum glutamat (pojačivač ukusa), karagenan (zgušnjivač, dodaje se u sladoled), sukraloza (zaslađivač), kalijum sorbat (konzervans koji se dodaje u vino, sireve i jogurt)...

Iako prerađena hrana nije novitet - bar 200 godina koristimo dimljeno meso, kao i ukiseljeno povrće i konzervirano voće - dodavanje hemijskih aditiva zbunjuje naše ćelije koje se bore protiv “uljeza” zapaljenskim reakcijama.

Kako nastaju upale

 

- Bolesti srca uzrokovane su promenama u načinu na koji naše telo obrađuje masnoće zbog prekomernog unosa prerađene hrane - objašnjava dr Skat Marej, kardiolog u Univerzitetskoj bolnici u Liverpulu. - Kad se kalorijski unos prerađene hrane poveća, organizam šalje višak energije u masne ćelije koji se množe i bubre kako bi izdržale navalu energije. Kada krv ne može da stigne do depoa masnih ćelija višak kalorija ostaje u krvi, što izaziva niz toksičnih efekata i dovodi do kaskade zapaljenskih procesa. Najpre strada jetra, a onda se loš holesterol gomila i oko pankreasa. Holesterol i glukoza nastavljaju da cirkulišu kroz krv izazivajući pogoršanje upale, a to znači da je telo manje sposobno da se bori protiv raznih infekcija, pa i protiv korone.

Naučnici još istražuju u kojoj meri su aditivi odgovorni za pojavu i širenje upalnih procesa u organizmu.

- Teško je odgovoriti na to u kojoj meri je gojaznost kriva za upalne procese, a koliku odgovornost za upale snose aditivi u namirnicama - kaže dr Bernard Srour, epidemilog Instituta za zdravstvo i medicinska istraživanja u Francuskoj.

Supermarket, rafovi

Foto: Shutterstock

Jedna od sugestija naučnika je da emulgatori omogućavaju lošim bakterijama da napuste digestivni trakt, što može da izazove zapaljenske procese u abdomenu i da dovede do, na primer, Kronove bolesti.

Ima li spasa?

 

Stručnjaci podsećaju da je najzdravija opcija pripremanje hrane u kućnim uslovima od mesa koje je kupljeno kod poznatog uzgajivača, povrća i voća nabavljenog direktno od proizvođača, sa što manje industrijskih preliva poput majoneza, kečapa i drugih dresinga.

- Hemijski aditivi i višak ugljenih hidrata, odnosno šećera koje unosimo na dnevnoj bazi raste iz dana u dan, a to može da dovede do potpune katastrofe i apsolutnog sloma zdravlja ljudi - upozorava profesor Dejvid Haslam. - U uslovima pandemije korona virusa jesti prerađene namirnice krcate aditivima je isto što i “stati u prvi red” za infekciju Kovidom 19. Rešenje je da sami pripremamo hranu i da ne jedemo ništa što se nalazi u kesicama, kutijama i konzervama.

Video: Nakon ovog videa jagode ćete prati samo ovako i nikako drugačije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    23. septembar 2020 | 20:00

    O hvalim te Boze da neko napise dobar tekst,ja sam mislio da sam jedina usamljena budala koja o tome prica,ovo je stvarno vazno da primite k'znanju i da se okrenete serpi i varnjaci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA