≫ 

Sputnjik V ne izaziva alergijske reakcije kod dobrovoljaca

Odlični rezultati ruske vakcine

  • 1
Vakcina, rukavice, koronavirus Vakcina / Foto: Tanjug/AP

Vakcina Sputnjik V protiv korona virusa koja je u toku kliničkih ispitivanja, do danas nije izazvala alergijske reakcije kod dobrovoljaca, rekao je danas novinarima direktor Nacionalnog istraživackog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja ruskog Ministarstva zdravlja Aleksandar Gintsburg.

- Među našim (dobrovoljcima) tokom prve i druge faze (kliničkih ispitivanja) nema (alergijskih reakcija), a među 2.500 stanovnika Moskve koji su (bili vakcinisani) kao dobrovoljci, takođe, ne znam ni za jedan slučaj - rekao je on, preneo je TAS S.

Gintsburg je dodao da su probne serije vakcine Sputnik V već isporučene u sve ruske regione.

Prema njegovim rečima, Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja ruskog Ministarstva zdravlja razvija protokol studije vakcine protiv korona virusa za pacijente sa kancerom.

Gintsburg je objasnio da pacijenti koji imaju kancer koriste lekove koji suzbijaju razmnožavanje ćelija, te je za njih vakcinacija kontraindikovana.

- Ne zato što će učiniti nešto negativno, već zato što to neće funkcionisati - rekao je on.

- Da bi se izgradilo imunitet, neophodno je da se imune ćelije umnožavaju - dodao je Gintsburg.

Prema njegovim rečima zbog toga će protokol, najverovatnije, sadržati raspored kada će se prestati sa upotrebom lekova za suzbijanje razvoja ćelija da bi se vakcinisao pojedinac kako bi se zaštitio, a zatim se vratio uobičajenom rasporedu lekova.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    22. septembar 2020 | 19:20

    Zasto nema informacije da li Srbija i kada planira da pregovara za rusku Sputnjik vakcinu? Stiče se utisak da se sve druge informacije o kovidu i o svemu drugom plasiraju gradjanima danonoćno od toga u kom selu je broj obolelih povecan zbog kupusijade, do toga koja je tv zvezda dobila kovid, a istorijska cinjenica o prvoj vakcini za čovečanstvo koju čekamo da dobijemo i izadjemo iz ovog paklenog kruga stalno zaobilazi.To je po neni tema broj 1.Kada cemo dobiti ili proizvoditi tu vakcinu i kojim redom je planirana vakcinacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA