≫ 

Ovo voće bi trebalo da konzumiraju svi koji pate od insulinske rezistencije

Topi salo, smanjuje rizik od visokog holesterola, srčanih bolesti i dijabetesa

  • 0
nar Foto: Pixabay

Još u drevna vremena ovo voće bilo je poznato kao lekovita biljka. Nar se spominje u Starom zavetu i u brojnim knjigama o lečenju iz srednjeg veka.

Konzumiranje nara smanjuje rizik od razvijanja sričanih bolesti, ublažava različite upale, a može vam pomoći i u borbi protiv viška kilograma. Ujedno je bogato antioksidantima i omega-3 masnim kiselinama.

Istraživanje na holandskom Univerzitetu Liden pokazalo je da nar može da pomogne u smanjenju masnoće u organizmu i poboljšanju insulinske reziztencije. Tokom 12-nedeljnog eksperimenta, miševi su dobijali ulje napravljeno od semena nara i utvrđeno je da je procenat telesne masti u eksperimentalnim primercima znatno opao. Eksperiment na miševima takođe pokazuje da konzumiranje nara može smanjiti i veličinu masnog tkiva.

Šta je insulinska rezistencija i kako nar može da pomogne?

Nar Foto: Pixabay

Insulinska rezistencija predstavlja stanje organizma u kome vaše ćelije i tkiva ne reaguju na insulin pri unosu hrane.

Kao posledica toga i šećer bude visok, jer ga insulin nije razgradio, a pankreas kao odgovor na to luči još više insulina, pa onda pored visokog šećera, imate i visok insulin.

Nar se na Bliskom istoku i u Indiji tradicionalno koristi za sprečavanje i ublažavanje dijabetesa. Iako se još uvek tačno ne zna način na koji način nar deluje protiv dijabetesa veruje se da on smanjuje insulinsku rezistenciju i snižava nivo šećera u krvi.

Drugi eksperiment, sproveden je na univerzitetu Cingua u Kini, u kojem su gojazni miševi pet nedelja tretirani ekstraktom nara i otkriveno je da je količina masti u krvi značajno smanjena.

To je, između ostalog, i zbog toga što je nar bogat izvor antocijana, za koji je dokazano da smanjuje rizik od razvoja rezistencije na insulin.

Voće takođe pomaže u razgradnji holesterola, čime direktno podržava gubitak težine.

Video: Nakon ovog videa jagode ćete prati samo ovako i nikako drugačije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA