≫ 

Naučnici konačno otkrili zašto korona virus izaziva simptome šizofrenije

Ovo otkriće stvorilo je još veću zabrinutost

  • 0
grip korona virus foto-ilustracija: pixabay.com

Istraživanje korona virusa bilo je usredsređeno na pojavu simptoma kao što su uporni kašalj, groznicu, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa i gastrointestinalne probleme. Sada novo istraživanje razmatra zabrinjavajuće efekte virusa na mozak.

Naučnici su otkrili gen koji se brže replicira u nečijem umu uzrokujući zabranjivajuće simptome šizofrenije, kao što su halucinacije, zablude i ekstremno ponašanje.

Ovo otkriće stvorilo je još veću zabrinutost kako virus ne utiče samo na zdravlje osobe već i na njeno mentalno zdravlje.

Pacijenti kod kojih se javi ova jedinstvena genetska mutacija mogu imati manje ozbiljne simptome Covid-19, ai takođe mogu imati veći rizik od šizofrenije, prema istraživačkom timu iz Njujorka.

Gen rs4702 omogućava da se korona virus brže replicira u ljudskom telu, posebno u mozgu, sugeriše eksperiment naučnice Kristen Brenand, sa fakulteta "Icahn School of Medicine" u Maunt Sinaju u Njujorku.

Naučnici kažu da postoji zabrinutost zbog dugoročnih efekata gena koji može uticati na nečiji um.

Korona virus Foto: Pixabay

Šta je rs4702?

Gen rs4702 kontroliše proizvodnju furina, enzima koji je neophodan za pravilno funkcionisanje mnogih proteina. Prema Kristen Brenand, sa fakulteta "Icahn School of Medicine" u Maunt Sinaju u Njujorku   i njenim kolegama, gen se nije pojavio samo u mozgu već i u ćelijama pluća i creva.

Prethodne studije ovog naučnog tima, kao i drugih, otkrile su da mutacija gena rs4702 može dovesti do smanjenog rasta neurona i promenjene aktivnosti. 

Mozak Foto: Pixabay

Koje druge mentalne bolesti su primećene kod kovid infekcije?

Zdravstveni stručnjaci primetili su da teška infekcija Covid-19 može izazvati delirijum u akutnom stadijumu bolesti, praćen depresijom, anksioznošću, umorom, nesanicom i posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP).

Rezultati „prvog sistematskog pregleda i analize psihijatrijskih posledica korona virusne infekcije“ pokazali su da su prethodne epidemije korona virusa bile povezane sa značajnim psihičkim problemima.

- Naši glavni nalazi otkrivaju da znaci koji ukazuju na delirijum su vrlo česti u akutnoj fazi SARS-a, MERS-a i Covid-19. Postoje dokazi o depresiji, anksioznosti, umoru i posttraumatskom stresnom poremećaju u fazi bolesti prethodnih epidemija korona virusa, ali još uvek ima malo podataka o Covid-19 - istakli su stručnjaci.

Video: Meditiraju pod ledenim vodopadom kako bi ublažili stres izazvan korona virusom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA