≫ 

Laboratorijske analize u privatnim laboratorijama

Pacijenti često postavljaju pitanje da li se isplati raditi analize u privatnim laboratorijama

  • 0
Test, testovi, laboratorija, epruvete, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Biohemijske laboratorije su obavezna usputna stanica skoro svaki put kada idemo na lekarske kontrole, sistematske preglede ili kada je potrebno da se utvrdi uzrok nekog oboljenja i da se postavi dijagnoza. Iz kog razloga se sve više pacijenata odlučuje da sve neophodne analize uradi u privatnoj laboratoriji?

Privatnu medicinsku laboratoriju najčešće biramo prema mestu gde se nalazimo. Ako živimo ili radimo na primer u Novom Sadu, onda je najjednostavnije da pogledamo sve laboratorije Novi Sad i među njima pronađemo najbližu u kojoj se rade tražene analize. Treba imati na umu da najveće biohemijske laboratorije u Novom Sadu imaju u ponudi sve vrste analiza, tako da ne morate ići dalje ako Vam treba neka specifična analiza koja se ne radi često.

Što se ponude tiče ona obuhvata veliki broj analiza koje pripadaju sledećim oblastima: biohemija, patohistologija, mikrobiologija, prenatalni skrining, genetika, imunohemija, hematologija i specifične analize.

Brzina i udobnost uvek su bile na strani privatnih laboratorija. Postoji veći broj analiza za koje nije neophodno da se krv vadi u jutarnjim satima. U privatnim laboratorijama radno vreme je znatno duže nego u državnim, tako da se ovakve analize mogu obaviti i posle podne ili uveče. Nema potrebe da izlazite sa posla ili da remetite ustaljeni raspored kako biste ujutru otišli u laboratoriju.

Velika prednost privatnih laboratorija je i u tome što se rezultati ne moraju podizati lično, već se mogu poslati na imejl koji klijent ostavi. Ova pogodnost je veoma praktična, jer štedi dosta vremena. Rezultati će stići na imejl čim budu gotovi. Kad idete u laboratoriju da ih lično preuzmete, treba da se pojavite u neko određeno vreme kada Vam je rečeno.

Za neke analize potrebni su dani ili nedelje. Ako dolazite iz nekog drugog mesta kako biste ih uradili, onda Vam nije zgodno da se vraćate po rezultate. Imejl će Vam uštedi jedno nepotrebno putovanje. Za sve one koji nisu vični novim tehnologijama, postoji mogućnost da se rezultati saznaju i preko telefona. Potrebno je samo da se to naglasi prilikom davanja uzoraka.

Velike privatne biohemijske laboratorije iz Novog Sada imaju svoje ogranke i u drugim manjim mestima. S vremena na vreme otvoraju se nove ispostave, tako da proverite koja je najbliža Vašem mestu kada sledeći put budete imali potrebu da radite analize. Pronalaženje lokacije najbliže laboratorije nikad nije bilo lakše, jer su sve prezentovane na veb sajtu mirandre.com gde osim adresa i telefona možete naći niz korisnih informacija o njima. Pogledajte fotografije i kompletnu ponudu, a možete ih i direktno kontaktirati ukoliko imate neko pitanje ili želite da zakažete.

Pored analiza koje se najčešće rade u laboratorijama, postoje i neke koje su postale veoma popularne poslednjih godina. Jedna od njih je test intolerancije na hranu. Mnoge tegobe se danas mogu pripisati smanjenoj toleranciji na neke sastojke u hrani. Posledica je javljanje imunološke reakcije organizma. Najefikasniji način da se utvrdi da li su simptomi poput stomačnih tegoba, glavobolje, nadutosti ili naglog povećavanja telesne mase u vezi sa načinom ishrane jeste da se uradi test intolerancije na hranu. Putem ovog testa utvrđuje se da li ona postoji i ako postoji na koje namirnice se odnosi. Dalji proces lečenja podrazumeva korigovanje načina ishrane i eliminaciju namirnica na koje je osoba intolerantna. Nakon par meseci neprijatni simptomi nestaju. Uzrok se lako nalazi analizom krvi u laboratoriji, a rezultat je razrešavanje misterije koja hrana je izazivač raznih neprijatnih tegoba.

Šta je važno da znate pre odlaska u biohemijsku laboratoriju? Naime, da bi rezultati bili validni, neophodno je adekvatno se pripremiti. Priprema podrazumeva da od svog lekara saznate šta ne smete da radite pre vađenja krvi. Ako ste propustili da ga to pitate, možete pozvati laboratoriju i od njih saznati sve detalje u vezi sa pripremom.

Inače, zakazivanje u privatnim biohemijskim laboratorijama nije obavezno. Dovoljno je da dođete na neku od lokacija kako biste izvadili krv ili dali uzorke urina ili stolice. U biohemijskim laboratorijama diskrecija je zagarantovana.

Privatne laboratorije izlaze u susret osobama koje su lošijeg zdravlja, kojima dolazak u prostorije laboratorije predstavlja teškoću. Zbog osoba koje su nepokretne, bolesne ili stare postoji terenska služba. Njen dolazak se zakazuje. Patronažnu službu čine stručna lica koja odlaze kod pacijenta kući u zakazano vreme i uzimaju uzorak krvi za analizu. Cena izlaska na teren je povoljna, tako da ko ima većih poteškoća pri kretanju praktičnije je da laboratorijski tim izađe na teren.

Pacijenti često postavljaju pitanje da li se isplati raditi analize u privatnim laboratorijama. Osnovne analize krvi, kao što je krvna slika i slično, imaju veoma povoljne cene. Štaviše, analize koje se najčešće rade ne koštaju puno, tako da se odlazak u privatnu biohemijsku laboratoriju isplati. Uštedećete dosta vremena, jer ćete izbeći zakazivanje i  gužve u čekaonicama. Neće biti neophodno da dolazite ujutru, osim ako sama priroda analize koja se radi to ne nalaže, a rezultate možete saznati veoma brzo, putem telefona ili imejla.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA