≫ 

Samo ovako tokom zimskih meseci možete sprečiti prenos korona virusa u vašem domu

Za sve ljude koji su zabrinuti zbog dolaska duge, hladne zime, naučnik ima jedan dobar savet za sprečavanje infekcije

  • 3
Dnevna soba, koronavirus

Foto: Pixabay

Otvaranje prozora moglo bi biti ključni faktor u smanjenju rizika od prenosa korona virusa, rekao je stručnjak.

Kako temprature počinju da padaju, sve ćemo manje boraviti napolju, te ćemo okupljanja sa prijateljima na otvorenom zameniti boravkom u kućama, držeći se pravila i mera za sprečavanje širenje Covid-19 bolesti, naravno. Stoga je veoma važno obezbediti naše domove.

Iako znamo da moramo što češće da peremo ruke i da držimo fizičku distancu prilikom susreta sa drugim ljudima u zatvorenom, naučnici veruju da postoji dodatna mera predostrožnosti koju možemo preduzeti - otvaranje prozora.

Profesor Šaun Fitsgerald, naučnik sa Univerziteta u Kembridžu, rekao je za The Times da bi provetravanje moglo da postane jednako važno za sprečavanje širenja virusa kao i pranje ruku i socijalno distanciranje. Zašto?

Jer zaustavlja nakupljanje virusnih čestica u vazduhu u prostorijama. Ali to ne znači da morate sve prozore u kući da držite potpuno otvorene, kaže profesor Fitsgerld.

Korona virus

Foto: Pixabay

Srećom, ispostavilo se da vam zimi zapravo treba manje svežeg vazduha zbog temperaturne razlike između između spolja i unutra . Što je veća razlika u temperaturi, to znači da je protok vazduha veći.

Profesor Fitzgerald predlaže da otvorite prozor i, ako možete, ostavite ga otvorenim sat vremena nakon boravka prijatelja u vašoj dnevnoj sobi ili nekoj drugoj prostoriji. 

Ovo nije prvi put da se govori o prednostima provetravanja prostorija u smislu smanjenja rizika od širenja koronavirusa.

Još u julu je grupa naučnika napisala pismo, koje je objavljeno u časopisu "Clinical Infectious Diseases", u kome se navodi da se Covid-19 ne širi samo putem dodira i respiratornih kapljicama iz usta i nosa zaražene osobe, već i vrlo malim čestima - aerosolima, koji ostaju suspendovani u vazduhu.

Prozor

Foto Pixabay

Jedna od naučnica, Suzan Roaf, profesor arhitektonskog inženjerstva na Univerzitetu Heriot Vatt u Edinburgu, takođe se slaže sa profesorom Fitsgerldom it tvrdi da je jednostavno otvaranje prozora efikasan način da se spreči širenje novog virusa.

Prema profesoru Roafu, otvaranje prozora može da vam pomogne da izbacite virus iz doma, ili da smanjite količinu aeorosolnih čestica, što dovodi do manjeg rizika od infekcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Psihopata

    25. septembar 2020 | 11:23

    Kako sada hladna zima neki dan pisali ste da ce biti ova zima blaga kome verovati.

  • Dija

    27. septembar 2020 | 16:59

    VLjda je inace logicno otvaranje prozora , Nezavisno od godisnjeg doba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA