≫ 

Za ove namirnice mislimo da su zdrave, a nutricionisti ih nikada ne bi jeli: Pune su aditiva!

"Zdrav obrok" pun soli, aditiva i kalorija

  • 0
grčka salata

foto: pixabay.com

Često nakon posla nemate vremena da spremite sebi večeru, ili da spakujete ručak za sutradan? U tim slučajevima većina ljudi se okreće kupovini gotovog jela, spakovanih salata ili pire krompira iz kesice.

Iako su ti obroci ukusni nisu uvek toliko zdavi kao što vi mislite, a nutricionisti tvrde da neki od njih mogu da budu baš štetni po vaše zdravlje.

Za pripremu mnogih zdravih jela je potrebno samo 20 minuta. Naravno jednostavnije je kupiti gotovu hranu, ali nutricionisti upozoravaju na opasnosti toga.

Salata sa tunjevinom i piletinom

 

Iako nas ova salata asocira na svež i zdrav obrok problem sa upakovanim Cezar salatama jeste to što sadrže dosta majoneza i drugih masnih preliva. Mnogo bi bilo zdravije pojesti samo parče mesa i neslano povrće uz to bez ulja i sosa.

cezar salata

Foto: Pixabay

Pire krompir u prahu

 

Krompir je sam po sebi pun ugljenih hidrata i lako se možete ugojiti od preteranog konzumiranja, ali pire u prahu ima previše začina, konzervanasa i aditiva, koji mogu da opterete jetru. Zdrava verzija ovog obroka bi mogao da bude pire od karfiola.

Pečena piletina

 

Jeste veoma ukusan obrok, ali niste ni svesni toga koliko je masno meso koje kupujete. Unapred pečena piletina ima mnogo više kalorija od one koju kupite u svežem obliku, pa je sami pripremate.

piletina

Foto: Pixabay

Takođe zbog previše masti i ulja u kom se ta piletina peče, konzumiranjem iste povećavate rizik od razvijanja srčanih bolesti.

Smoothie i proteinski napici

 

I jedno i drugo su zdrave opcije i bogati izvori vitamina, ako ih sami pripremite. Međutim, verovatno ste primetili da su kupovni napici ovog tipa znatno ukusniji.

To nije slučajno neki on njih sadrže u sebi više šećera od jednog parčeta torte.

Bezbednije bi bilo da sami napravite svoj vitaminski šejk, tako sigurno znate šta se nalazi u njemu.

smuti

Foto: Pixabay

Sendviči

 

Ko ne voli dobar sendvič? Problem je samo u tome što gotovi sendviči koji se često prodaju u restoranima brze hrane mogu da budu od nekvalitetnog mesa, a sam hleb je obično pun šećera.

Naravno kod kuće je moguće pripremiti zdraviju verziju sa crnim hlebom i više povrća, ali on već nije toliko ukusan kao kupovni.

Suši

 

Riba, pirinač i povrće - ništa od toga ne goji. To je tačno, međutim, pitanje je kada je pripremljen losos koji se nalazi u tim malim japanskim zalogajima.

smuti

Foto: Pixabay

Ako ste ljubitelji ovog orijentalnog jela onda bolje posetite restoran povremeno, nego da jedete "instant" suši iz prodavnice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA