Zabrinjavajuća studija: Mladi su češće žrtva alkoholnog trovanja nego korona virusa

11 odsto od ukupno lečenih od trovanja alkoholom koriste i druge narkotike

  • 0
alkoholicar, pijanica, depresija, samoubistvo, samoubica

Foto-ilustracija: Pixabay

Teško trovanje alkoholom je više pogodilo maloletnike u 2020. godini nego zaraza kovidom-19, zaključak je studije koja je sprovedena na poznatom italijanskom institutu za pedijatriju "Burlo Garofolo" u Trstu, čiji su rezultati objavljeni u američkom časopisu Journal of Adolescent Health.

Studija je sprovedena na pacijentima hitne pomoći koji su lečeni u periodu nakon karantina uvedenog zbog pandemije korona virusa.

U odnosu na 2019. godinu kada je u bolnici od akutnog trovanja alkolohizmom lečeno dva odsto mladih pacijenata, porast u ovoj godini je značajan.

Čak 11 odsto od ukupno lečenih od dubokog trovanja alkoholom uz upotrebu i drugih narkotičkih supstanci bili su maloletnici, što je i navelo tim istraživača da zaključi kako je za mlade gora pošast alkohol nego zaraza kovidom-19.

Mnogi od lečenih maloletnika rizikovali su život, trovanje alkoholom je bilo takvo da se morali pribegavati reanimaciji i priključivanju maloletnih pacijenata na aparate za veštačko disanje u odeljenjima intenzivne nege.

Pijani Britanci Englezi

Foto: Guliver/Ann Tornkvist/Getty Images

- Značaj ove studije, između ostalog, je i u tome, što pokazuje povezanost karantina, dakle socijalne izlovanosti i emotivnih problema koje je pandemija, očigledno, izazvala kod mladih. Time se može objasniti ovaj nagli porast rizičnog ponašanja adolescenata - kaže profesor Edzidio Bravi, direktor Instituta i jedan od autora studije.

Istražujući eventuale motivacije za po zdravlje opasno opijanje alkoholom maloletnika, neuropsihijatar Dzuzepe Abračavento kaže da je prisilno dugotrajno druženje dece i roditelja u vreme karantina, prouzrokovalo neretko konfliktne situacije, jer ni deca ni roditelji nisu navikli da tako dugo budu zajedno zatvoreni u kučama.

Autori studije podsećaju da je rizično ponašanje karakteristično za mlade, to je način upoznavanja života i odrastanja, ali studija ukazuje na porast ekstremnog i rizičnog ponasanja u procentima koji treba da zabrinu društvo u celini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA