≫ 

Dr Tešić: Dobro je stavljati kiselo mleko u vaginu, preporučuje se i ispiranje kantarionovim uljem

Da bi vaša vagina uvek bila zdrava i plodna, morate da obratite pažnju na ove važne stvari

  • 3
Dr Vesna Tošić

Foto: Youtube/Printskrin RTS ordinacija

zdravlju intimnih delova treba posebno voditi računa. Redovno kupanje, pravilan izbor donjeg veša i uložaka, kao i redovni pregledi kod ginekologa su neophodni da biste održavali pravilnu negu svojih genitalija.

Intimna higijena je izuzetno važna, pogotovo ženama. Međutim, upravo one su te koje najviše greše u tretiranju svoje intimne regije, jer bez mnogo informisanja posežu za različitim preparatima za čišćenje vagine, ulošcima koji se nalaze na tržištu, ali i seksi vešu koji zapravo može da šteti zdravlju.

Doktorka Vesna Tešić, specijalista ginekologije, u ranijem gostovanju za "RTS" otkrila je kako zapravo žene, u zavisnosti od godina, treba da prilagode svoju higijenu, te je konačno dala odgovor na pitanje da li treba genitalije prati isključivo vodom ili korišćenjem sapuna i kupke.

-  Vrlo je bitno da li se žena nalazi u generativnom periodu ili je u menopauzi i u zavisnosti od toga se mora prilagoditi higijena. Postoje sredstva koja su za generativni period i ona su nešto jačeg sastava i vrlo je važno da sadrže mlečnu kiselinu jer zaista štiti od infekcija i održava pH vrednost. Druga stvar za higijenu kože spoljnih genitalnih organa kod žena koje su u menopauzi, apsolutno treba koristiti blaža sredstva jer zbog nedostatka hormona se koža istanjuje i podložnija je infekcijama. Pri kupovini sredstava treba voditi računa pre svega da ne sadrže paraben, kažu da su ta sredstva štetna i toksična. Danas ima mnogo preparata, i na kantarionovom ulju za koje kažu da je veoma blagotvorno jer je antiseptik, ima sredstava na bazi žalfije i slično - kazala je za RTS ginekolog dr Vesna Tešić.

Ginekolog tvrdi da se od davnina upotrebljavalo kiselo mleko za čišćenje vagine, kao i da voda, sama po sebi, nije dovoljna, prenosi Mondo.

Žena, ruka, vagina, ženi se ide u toalet

Foto: Shutterstock

- Ranije su bake imale određene rituale koje su sprovodile, retko kada da neka baka nije imala irigator, to je kantica za vaginalno ispiranje. Drugo, zaista su koristile mlečnu kiselinu, koristile su kiselo mleko da bi održale pH vrednost vagine, to je zaista tačno i tačno je da su puno koristile kantarionovo ulje, žalfiju. Do osamdesetih godina je to bilo vrlo rasprostranjeno. Nije greška koristiti kiselo mleko, sada imate i tablete koje su u stvari na bazi mlečne kiseline, koje su jako delotvorne, imate i kreme za žene u postmenopauzi - napominje doktorka.

Na mnogim blogovima i portalima možemo da pročitamo savete za upotrebu kantarionovog ulja. Naime, ovo moćno prirodno sredstvo se stavlja na vaginaletu i ima moć da očisti vaginu. 

- Kantarionovo ulje se kod nas često koristi, vrlo je dobro i lekovito, to je blagi antiseptik, to je njegovo osnovno dejstvo, kažu i da obnavlja sluzokožu. Ono što je važno reći je da u toku seksualnog odnosa može da dođe do mikrotrauma vagine i ukoliko se nalaze neki patogeni mikroorganizmi, mogu da izazovu infekciju i na taj način korišćenjem npr. kantarionovog ulja možemo da sprečimo i poboljšamo situaciju. Mogu da pomognu i vaginalne tablete koje imaju mlečnu kiselinu, postoje i gelovi ili lubrikanti koji se koriste pred odnos, koji ne samo što na neki način ulepšaju odnos, nego i zaštite posle toga - ispričala je dr Tešić.

kantarionovo ulje

Foto: Shutterstock

Ginekolog se osvrnula i na metodu ispiranja vagine čajem od žalfije, koja može da umiri nelagodu, infekciju, ali i da se bori protiv gljivica.

"Ja moram da kažem da postoje neke moje kolege koje su zaista protiv ovakve vrste nege, ali održavanje lične higijene, vagine pre svega, je jako važno i to je jedan od prioriteta. Naročito kod devojaka koje imaju produžene menstruacije ili možda nose tampone, uloške koji su sa dosta nekakvih polivinila ili drugih sredstava, vrlo brzo posle menstruacije nastaje velika nelagoda, infekcije, gljivice. Ukoliko bi se one onog poslednjeg dana, kada krvarenje prođe i ostane samo mrljkast sekret u tragovima, vrlo je zdravo vaginalno se isprati čajem od žalfije, ali treba napomenuti da ima i jako dobrih sredstava koje mogu da se rastvore u vodi".

Kakve uloške žene treba da koriste?

 

Većina uložaka koji se danas nalaze na tržištu napravljeno je od sintetičkog materijala. Uloške je potrebno menjati što ćešće, a to će svaka žena najbolje proceniti na osnovu količine krvarenja. 

Važna informacija za sve žene je da se uložak može slobodno koristiti, ali najduže četiri sata. 

tamponi

Foto: Unsplash.com

- Zavisno od prilike možete koristiti tampone, ali to podrazumeva da morate da budete jako pažljivi u higijeni ruku, tampona, načinom stavljanja tampona i ono što je izuzetno važno, da on ne sme stajati ni slučajno duže od četiri sata, to je maksimum! Preko noći se tamponi ne koriste, to nije prihvatljivo - istakla je za RTS.

Odabir veša

 

Kao što već pretpostavljate, veš treba da bude napravljen od prirodnih materijala, pamuka i viskoze. 

- Veš od sintetičkih materijala, ono što treba znati, za razvoj gljivica i još nekih drugih infekcija je jako važno da je tamno mesto, vlažno i toplo. To ćete sve obezbediti sintetičkim materijalima. Druga stvar je da sintetički materijal nikada ne možete da operete na temperaturi koja bi uništila neke mikroorganizme - kazala je doktorka.

Tanga gaćice mogu da izazovu zapaljenje Bartolinijeve žlezde, te ne bi trebalo često da ih nosite. 

Donji veš, ženske gaće, međunožje

Foto: Shutterstock

- Sve je pitanje mere. Vrlo često se dešava da posle dužih boravaka u takvom nekomfornom vešu su se javljale čak i pacijentkinje koje su imale zapaljenje Bartolinijeve žlezde, zbog pritiska, zbog infekcije... To bude jako neprijatno, to je žlezda koja se nalazi na spoljnim genitalijama, koja ima svoju funkciju i ako se zapali bude jako neprijatno, a to može između ostalog i da bude zbog jedne stalne kompresije na tu žlezdu u dužem vremenskom periodu - napominje.

Kada je vreme za prvi seks?

 

Specijalista ginekologije Vesna Tešić se dotakla i teme prvog seksualnog iskustva. Ona ima odgovor za sve devojke koje se pitaju "da li je sada pravo vreme za to".

- Od prve menstruacije, za ženu koja bi bila potpuno zrela za seksualno aktivan život i sve što to podrazumeva, treba da prođe pet godina- istakla je dr Vesna Tešić.

(Telegraf.rs/Mondo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA