≫ 

Ukusan napitak za zdravlje i dugovečnost: Ispijajanje ovog soka garantuje duži život

Njegova blagotovrna svojstva pomažu u procesu starenja i povećavaju dugovečnost.

  • 0
Sok od nara Foto: Pixabay

Naučnici tvrda da vam konzumiranje ovog crvenog soka može pomoći da usporite proces starenja i da povećate životni vek. Kako?

Sve naše ćelije su ispunjene malim generatorima energije koji se nazivaju mitohondrije - ali kada mitohondrije ostare, postaju manje efikasne, pa čak i možda toksične.

Ćelije recikliraju stare mitohondrije u nove - a ovaj proces se naziva mitofagija. Sa godinama se dolazi do usporavanja recikliranja što može dovesti do slabosti mišića.

Naučnici su otkrili da nar sadrži supstancu koja se zove urolitin A. Ovo je prvo i jedino poznato jedinjenje koje može ponovo da obnovi mitohondrije.

Nedavno kliničko ispitivanje pokazalo je da urolitin A, jedinjenje dobijeno iz biomolekula koji se nalaze u plodovima poput nara, može usporiti ovaj proces poboljšanjem funkcionisanja mitohondrija -  pogon ćelija u kojoj se proizvodi energija.

Nar Foto: Pixabay

U studiji objavljenoj u časopisu Extension Life, naučnici su istraživali kako nar može da pomognu u povećanju dugovečnosti.

Istraživači su prvo proučavali Urolitin A na crvima Caenorhabditis elegans. Istraživači su davali urolitin A crvima kada su primetili da se životni vek u grupi koja je dobijala ovu supstancu povećao za više od 45 procenata u poređenju sa kontrolnom grupom.

Naučnici su zatim sproveli nekoliko studija na glodarima i otkrili da je urolitin A poboljšao funkciju mišića i uklonio oštećene mitohondrije pre nego što se akumuliraju i uzrokuju ćelijsku disfunkciju u celom telu.

Naučnici znaju da sa godinama mitohondrije gube snagu i odumiru čime„ začepljuju“ ćelije ostacima koji ometaju njihovu funkciju.

nar Foto: Pixabay

Poznato je da je crveno bogato voće s razlogom jedno od najzdravijih.

Nar ima antioksidativna, antivirusna i antitumorska svojstva i predstavlja dobar izvor vitamina, posebno vitamina A, vitamina C i vitamina E, kao i folne kiseline. Njegova blagotovrna svojstva pomažu u procesu starenja i povećavaju dugovečnost.

Video: Mali je prvo prosuo sok pa se onda prosuo za njim

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA