≫ 

Kreće sezona kiša: Maske za lice mogu da nas zaštite od korone samo pod jednim uslovom

Stručnjaci upozoravaju na problem koji može da izazove dodatno razbuktavanje korona virusa

  • 9
Studentkinja sa maskom na licu, lepa devojka, maska Foto: Shutterstock

Pandemija korona virusa naterala nas je da promenimo životne navike. Od marta, nošenje maske postalo je naša svakodnevica.

Iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) poručuju da je troslojna zaštitna maska dobra prevencija u borbi protiv inficiranja koronom. Sa njima se slažu i naši epidemiolozi koji konstantno podvlače da su održavanje socijalne distance, temeljno pranje ruku i nošenje zaštitne maske "sveto trojstvo" u borbi protiv infekcije korona virusom.

Ali, izgleda da mera nošenja maske neće biti toliko efikasna u danima, nedeljama i mesecima koji dolaze, jer nam stižu kiše, a sa njima i (ne)očekivani problemi..

Na sreću - rešivi!

Tako, makar, tvrdi bivši visoki zvaničnik SZO koji poziva ljude da promene masku čim se ona nakvasi, jer vlaga čini maske poroznima, što znači da su sve vrste zaštitnih maski osetljive po vlažnom vremenu.

Profesor Tim Spektor upozorava da javnost očigledno nije svesna rizika koji su u vezi sa nošenjem mokre maske, što će nam se, realno je, sve češće dešavati zbog vremenskih (ne)prilika.

Čovek, maska, kišobran, kiša, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Takođe, i profesor Karol Sikora, bivši šef programa za suzbijanje kancera u okviru SZO, slaže se da su maske osetljive kada je vlažnost vazduha visoka.

- Važno je da ljudi znaju da bi po kišnom vremenu trebalo češće da menjaju zaštitne maske. Ne postoji maska koja je skupa i koja uspešno odoleva visokoj vlažnosti vazduha. Menjajte obične hirurške maske čim primetite da su vlažne - poručuje profesor Sikora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GP

    7. oktobar 2020 | 09:15

    Maska ne može da zaštiti od korone ni pod jednim uslovom. Narode, pobogu, osvešćuj se više.

  • Lord

    7. oktobar 2020 | 09:15

    Pa da,kupujte sto vise maski,ima ih jos puno na lageru...

  • Sibin

    7. oktobar 2020 | 10:14

    Pa ko bre da placa tolike maske???!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA