≫ 

Francuska razvija test na kovid sa rezultatima za 40 minuta

Test se može raditi bilo gde

  • 0
Test, testovi, koronavirus

Trenutni testovi za korona virus / Foto: Tanjug/AP

Francuski naučnici saopštili su da imaju ohrabrujuće početne rezultate ispitivanja sistema za testiranje na kovid-19 koji, kako navode, mogu da daju rezultate za 40 minuta bez brisa i bez potrebe za slanjem uzoraka u laboratoriju, prenosi Tanjug.

Francuski sistem pokazao je tačnost od 87,5 odsto pri otkrivanju pozitivnih rezultata kada je testiran na uzorku od 220 ljudi, naveli su naučnici koji sada traže odobrenje francuskog regulatora da sistem uđe u komercijalnu upotrebu, prenosi Rojters.

- To je test koji se može uraditi bilo gde - rekla je Aleksandra Priju, predsednica SkilSela, jednog od partnera u projektu.

Sistem IziCOV, razvijen u partnerstvu SkilSela i Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja, uključuje uzimanje uzorka pljuvačke iz usta pacijenta pomoću pipete.

Pljuvačka se prenosi u epruvete koje se zagrevaju u posebnom prenosnom uređaju dizajniranom za upotrebu na licu mesta. Posle 40 minuta rezultat je spreman. Ako je tečnost u epruveti žuta, pacijent ima kovid-19. Ako je tečnost narandžasta, negativan je.

Konzorcijum je naveo da su od početnog testa sa 220 ljudi proširili svoja testiranja na uzorak od 720 ljudi. Rezultati tog obimnijeg testiranja još se analiziraju.

Sistem nazvan IziKOV jedna je od brojnih opcija koje se razvijaju širom sveta u pokušaju da se poboljša i ubrza testiranje na kovid-19.

Većina trenutnih testova se oslanja na uzimanje uzorka iz nosnog kanala, koji se zatim šalje u laboratoriju gde se analizira pomoću opreme i hemijskih pribora koje je napravila nekolicina proizvođača, a rezultati se mogu čekati i danima.

Kako Rojters navodi, takav sistem doveo je do nestašice i kašnjenja koja, kažu epidemiolozi, ometaju napore da se slučajevi brzo izoluju i vladama ne preostaje ništa drugo nego da pribegnu ekonomski skupim blokadama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA