≫ 

Dokazano: Veliki broj kovid pacijenata i po izlečenju nastavlja da ima simptome

Dugotrajni kovid je sve češći u Britaniji

  • 1
foto Pixabay foto Pixabay

Univerzitet u Oksfordu je saopštio da preliminarni rezultati istraživanja o dugoročnim posledicama kovida 19 pokazuju da veliki broj pacijenata i po otpuštanju iz bolnica i dalje pokazuje simptome bolesti, kao što su kratak dah, umor, anksioznost i depresija.

Istraživanje, koje su vodili naučnici sa britanskog Univerziteta Oksford, sagledalo je dugoročni uticaj kovid-19 kod 58 hospitalizovanih pacijenata, preneo je Rojters.

Rezultati oksfordske studije pokazali su da je dva do tri meseca nakon pojave kovid-19, 64 odsto pacijenata patilo od nedostatka daha, a 55 procenata prijavilo značajan umor.

Snimci magnetne rezonance pokazali su abnormalnosti na plućima u 60 odsto slučajeva pacijenata sa kovid-19, na bubrezima 29 procenata, na srcu 26 odsto i na jetri 10 procenata.

Ovi simptomi mogu da budu prisutni i dva do tri meseca nakon zaražavanja.

Naučnici su takođe otkrili abnormalnosti u više organa i veruju da konstantna upala može da bude prisutna kod osoba koje su bolovale od kovid-19, navodi se u saopštenju Univerziteta u Oksfordu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA