≫ 

Evo šta pre stavljanja maske na lice morate uraditi pre izlaska iz kuće jer će vas štititi i do 2h

Eksperti sada tvrde da bi trebalo da peremo zube ili ispiramo usta pre svakog izlaska iz kuće

  • 2
Pranje zuba, korona virus foto: pixabay; shutterstock

Pranje zuba pre svakog izlaska iz kuće vam pomoći u odbijanju kovida, navodi ugledni profesor stomatologije dr Martin Adi sa Univerziteta u Bristolu koji tvrdi da pasta za zube ima iste hemikalije kao i antibekterijski gel za ruke.

To bi, kako tvrdi, moglo ubiti korona virus ako uđe kroz usta, sprečavajući njegovo umnožavanje i nastanak bolesti kovid-19. Tačnije, pasta za zube bi mogla da zaštiti čoveka umanjivanjem virusnog opterećenja u ustima.

Zato prof. dr Adi smatra da bi svi trebalo da peremo zube svaki put pre izlaska iz kuće. Tako je pozvao nadležne u Britaniji da podstiču javnost da češće pere zube na isti način kao što preporučuju nošenje maski i pranje ruku.

Kao podjednako efikasnu metodu preporučuje i ispiranje usta.

- Pasta za zube sadrži iste deterdžente koji se nalaze i u dezinfekcionim gelovima za pranje ruku. Antimikrobno dejstvo zubne paste u ustima traje tri do pet sati i time bi se smanjilo virusno opterećenje u pljuvački ili infekcije koja je ušla u usta - ističe on.

Istraživači su i ranije pominjali da smanjivanje doze virusa kojoj je osoba izložena može i smanjiti rizik od težeg oblika bolesti.

- Početna doza virusa i količina virusa koju pojedinac ima u bilo kom trenutku mogu pogoršati težinu bolesti. Količina izloženosti virusu na početku infekcije, zarazna doza može povećati težinu bolesti i takođe je povezana sa većim virusnim opterećenjem - ističu članovi oksfordovog Kovid-19 tima.

Ovo nije prvi put da prof. dr Martin Adi promoviše ideju čestog pranja zuba kako bi se smanjio rizik od kovida.

U prethodnom izdanju magazina "Dental Journal" on je rekao da je iznenađen što stomatološka delatnost nije promovisala pranje zuba kao preventivni pristup korona virus.

- Iz sopstvenog znanja i praćenja stručnjaka, glavni izvor infektivnih kapljica potiče iz pljuvačke. Stoga sam pomalo iznenađen što naša profesija nije promovisala oralnu higijenu kao preventivni pristup kovidu - istakao je tada.

Inače, hemikalija koju paste za zube i dezinfekciona sredstva dele jeste trikosan. U pitanju je antibakterijsko sredstvo koje se obično dodaje pastama kako bi se sprečilo nakupljanje zubnog plaka. Inače, u pitanju je kontroverzna hemikalija koju je američka uprava za hranu i lekove (FDA) zabranila još 2016. godine.

Pomaže i hloroheksidin?

Četkica za zube Foto: Pexels / George Becker
Zubi Foto: Pixabay

Zanimljivo je da je studija naučnika sa Univerziteta u Južnoj koreji otkrila je da je SARS-CoV-2 bio potisnut i do dva sata nakon primete hloroheksidina koji se koristi za ispiranje usta.

- Hloroheksidin za ispiranje usta efikasno je smanjivo virusno opterećenje SARS-CoV-2 u pljuvački - naveli su u svojoj studiji.

Sredstva za ispiranje usta se koriste pre stomatoloških intervencija kako bi se smanjile klice u aerosolima koje prskaju tokom zahvata.

Ipak, čestice korona virusa presvučene su masnom membranom koja štiti genetski materijal iznutra. Mogu se razbiti antibakterijskim gelom i sapunima, ali ne i obavezno vodicom za ispiranje usta, odnosno nisu sve podjednako efikasne.

Video: Dilema dana: Da li je nošenje maski napolju obavezno?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    19. oktobar 2020 | 15:23

    Održavala sam higijenu i ličnu i kućnu i pre Korone. Mozda ovo nije loše za pojedince, da promene lose navike...

  • Hfr

    19. oktobar 2020 | 15:19

    FalimtiseBoze pa se neko i toga setio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA