≫ 

Najtvrđi srpski stav o koroni naučno pobijen: Pod hitno prestanite da verujete u ovo, niste u pravu!

Tvrdnja da su pušači zaštićeni od korone nije tačna!

  • 8
korona virus pušenje foto: pixabay.com

Poznato je da nikotin ima ulogu u imunomodulaciji i regulaciji ACE2 receptora. Nedavni studijski dokazi pokazali su da pušači imaju veću ekspresiju plućnih ACE2 receptora, do 25%, u poređenju sa osobama koje nikada nisu bili pušači. Ova otkrića sugerišu da pušači imaju povećan rizik od vezivanja i prodiranja virusa u pluća.

U retrospektivnoj studiji sprovedenoj u periodu od 9. marta do 18. maja 2020., analizirani su efekti pušačkih navika na ishode lečenja hospitalizovanih adultnih pacijenata sa dijagnozom COVID-19. Ukupno 1.173 pacijenta je ispunilo kriterijume za uključivanje u studiju, od čega 837 (71,4%) nikada nisu bili pušači, a 336 (28,6%) je imalo istoriju pušača.

Nije bilo razlike u pogledu starosti ili indeksa telesne mase između dve ispitivane grupe. Procenjujući bolničko lečenje, kod pušača se češće u odnosu na nepušače razvijalo kritično stanje bolesti koje je zahtevalo mehaničku ventilaciju (47% vs 37%).

Upotreba hidroksihloroina, antiretrovirusnih lekova i sistemskih steroida bila je slična između ove dve grupe, dok je upotreba tocilizumaba bila veća u grupi nepušača. Ukupni mortalitet je iznosio 31% u grupi nepušača i 39% u grupi pušača, što je imalo statističku značajnost.

Kada je analiza ponovljena sa pušačima podeljenim na sadašnje pušače i nekadašnje pušače, samo su sadašnji pušači pokazali veći mortalitetni rizik u odnosu na nepušače. Preživljavanje nekadašnjih pušača bilo je slično osobama koje nikada nisu imali status pušača.

Ova studija objavljena u žurnalu BMJ Open Respiratory Research je pokazala direktnu vezu između pušačkog statusa hospitalizovanih odraslih pacijenata sa dijagnozom COVID-19, razvojem kritičnog stanja bolesti, kao i stopom mortaliteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bakal

    20. oktobar 2020 | 14:24

    pitanje je vremena,kada ce sve biti zabluda!!!

  • zarko

    20. oktobar 2020 | 16:06

    Zasticeni smo svi od korone jer je ona samo izmisljeni alat za skrivene ciljeve i prepadanje naroda.

  • True

    20. oktobar 2020 | 16:33

    Ma sta lupetate? Kakav najtvrdji srpski stav? Osim vasih novinara niko u Srbiji ne veruje niti je verovao u to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA