Zaboravite na hiruške maske: Ovo je budućnost zaštite od korona virusa

Naučnici razvijaju toplotnu masku koja ubija virus na 90°C

  • 2
Korona virus

Foto: Pixabay

Naučnici sa Instituta za tehnologiju Masačusets u americkom gradu Kembridžu razvijaju toplotnu masku koja će na 90 stepeni ubijati patogene korona virusa i biće mnogo prijatnija za nošenje maski od onih koje danas viđamo, prenosi Dejli mejl.

Umesto da filtrira sve što izađe iz ljudskih usta, maska će ubijati koronu prilikom izdaha, jer će dostizati temperaturu od 90 stepeni, na kojoj Kovid 19 ne može da opstane.

Kako bi se izbegle opekotine usled zagrevanja na 90 stepeni, maska će biti zaštićena neoprenom, sintetičkom gumom koja je ustvari polihlopropren.

Neopren ima dobru hemijsku stabilnost i održava fleksibilnost u širokom temperaturnom opsegu.

Ukoliko prođe testove, maska će raditi na bateriju od devet volti i biće skuplja od pamučne, hirurške ili N95 maske, dodali su istrazivači.

Međutim, toplotna maska će biti idealna u situacijama gde je rizik od infekcije povećan, kao sto su zdravstvene ustanove ili javni prevoz i neće morati da se sterilizuje posle upotrebe, prenosi Dejli mejl.

Istraživači su već počeli da prave prototip maske, koja će proći i fizićke testove.

- Za razliku od svih maski koje filtriraju virus, ova maska pušta da virus izađe kroz masku, ali ga ujedno usporava i ubija - rekao je Majkl Strano, hemijski inženjer.

Maska će moći da se nosi bez ograničenja, a baterija od devet volti bi trebalo da omogći funkciju maske na nekoliko sati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA