• 87

Panika u vrtićima: Roditelji veruju da toplomer loše utiče na mozak dece, a to je potpuno netačno

, Telegraf

Za "Telegraf" govorila je dr Katarina Lalić, endokrinolog

  • 87
Deca red merenje temperature koronavirus

Foto: Shutterstock

Svakodnevno nam zbog korona virusa mere temperaturu pomoću infracrvenih toplomera, a među građanima, pogotovo roditeljima pojavio se strah da merenje temperature na čelu oštećuje pinealnu žlezdu.

Jedna zabrinuta majka obratila se "Telegrafu" i  ispričala nam je kako je jedna medicinska sestra u Beogradu tvrdila da je veoma opasno meriti temperaturu na čelu i da bi to trebalo pod hitno da se promeni u vrtićima i školskim ustanovama.

Medicinska sestra je kao razlog navela da je deci veoma osetljiva pinealna žlezda, a svakodnevno izlaganje infracrvenih i UV svetlosti može dovesti do njene kalcifikacije. Ona je savetovala da se i kod dece, ali i kod odraslih temperatura meri tako što se toplomer uperi ka unutrašnjem delu leve ruke.

Pored ove priče pojavile su se slične objave na Fejsbuku čiji autori odgovorno tvrde da je redovna upotreba infracrvenih toplomera za merenje temperature nosi rizik oštećenja pinealne žlezde.

Šta je zapravo pinealna žlezda?

Pinealna žlezda, ili epifiza, je mala žlezda veličine 8 milimetara koja se nalazi u mozgu, između moždanih hemisfera i koja luči melatonin. To je hormon koji utiče na biološki ritam, reguliše budnost i spavanje.

Pinealna žlezda

Foto: Shutterstock

Ukoliko se epifiza ošteti  moze biti veoma opasno jer moze dovesti do cisticno - fibroznih promena, odnosno benignog tumora, koji ubrzo prelazi u maligni, ali i kao benigni tokom godina dovodi dalje svojim rastom do niza ozbiljnih problema.

Da li je ova pretpostavka tačna?

Da li je zaista moguće da redovnim merenjem temperature infracrvenim toplomerom može da dođe do ostećenja pinealne žlezde?

- Apsolutno ne! - odgovorila je dr Katarina Lalić, endokrinolog.

Dr Lalić nam je objasnila da ta količina infracrvenog zraka, koju proizvodi toplomer, nikako ne može da utiče ni na sam organizam, a posebno ne na pinelnu žlezdu koja se nalazi u mozgu. Osim toga, čak i da su infracrveni zraci direktno upereni prema žlezdi, ona se nalazi previše duboko u mozgu da bi mogli da je dostignu.  Ona tvdi da mobilni telefon daleko više zrači od ovog toplomera.

Takođe, u francuskoj Nacionalnoj agenciji za bezbednost medicine i zdravstvenih proizvoda potvdili su reči dr Lalić. Naime, rečeno je da tokom merenja temperature testirani pojedinac ni na koji način nije izložen radijaciji infracrvenih zraka.

Toplomer zapravo, kroz sočivo na senzoru, hvata infracrveni spektar koji "zrači" ljudsko telo. U zavisnosti od dužine talasa radijacije, toplomer pokazuje višu ili nižu temperaturu.

- Svetlo je veoma slabog kapaciteta da bi prošlo kroz lobanju. Čak i ako dužina infracrvenih zraka lakše prodire, bilo bi potrebno da se potpuno prođe kroz lobanju da bi se stiglo do ove male žlezde koja se nalazi na dnu mozga - rekla je Mirej Rosel iz francuske Nacionalne agencije za bezbednost medicine za AFP.

Video: Ovi poznati veruju da je Zemlja ravna ploča

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hororka

    Više treba da vas brine baka prase i ostale dileje

  • Dr Zumbul

    Jesi li ti učio fiziku u osnovnoj školi? Reč je o tome da se meri temperatura koje telo (glava) emituje, a to je infracrveno zračenje. U bezko taktnom termometru je senzor koji detektuje to zračenje i prikazuje ga kao temperaturu! Alo bre! Evo ti zvanična definicija za takve uređaje:"Bezkontaktno merenje temperature predstavlja optičko merenje zasnovano na svojstvu svih materijala da emituju elektromagnetno zračenje (infracrveno zračenje). Infracrveni merni instrument koristi ovu radijaciju kako bi utvrdio temperaturu tela. Princip rada senzora je sledeći: infracrvena energija, emitovana sa objekta čija se temperatura meri, dolazi do senzora preko optičkog sistema, koji je fokusira na jedan ili više fotodetektora. Detektor zatim konvertuje infracrvenu energiju u električni signal, koji se nakon toga pretvara u temperaturnu vrednost." Čitajte i učite neznalice, pa onda komentarišite!

  • milan

    od kad je doktorka strucnjak za elektroniku.digitalni merac temperature je laser ciji zrak brzinom svetlosti prodire kroz glavu deteta,odakle trenutno dobija povratnu informaciju o temperaturi.godinama koristim laser za merenje temperature spoja u trafostanicama.na upustvu pise da se ne sme infracrven laserski zrak uperiti u coveka.ukoliko se uperi u oko,ocni vid oslabi i do 20%.taj toplometar je oruzje,koje ste deci uperili u mozak.to je veoma opasna igra SZO.sto se mobilnog tice moji razgovori traju do 2 minuta.5G mreza ima istu frekvenciju kao trinatron u mikrotalasnoj peci. znate sta se dogodi sa mesom u pecnici,a sta ce biti sa mozgom o tom potom.skupstina slovenije donela je odluku da ne uvodi 5Gmrezu.pametno nazalost niko se ne bavi posledicama,prolaska elektromagnetnih talasa kroz mozak coveka telefoniranjem.lekari za to nisu strucni,a inzenjerima to nije posao,jer rade na razvoju mreze tj.net-a,praveci pare.zdravlje ljudi i uzrocno posledicni simtomi korisnika ih ne interesuju,i predstavljaju tajnu. motorolu su tuzili mnogi korisnici njinog telefona,a koliko je korisnika imalo operaciju na mozgu zbog prekomernog telefoniranja, je tajna.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima