≫ 

Panika u vrtićima: Roditelji veruju da toplomer loše utiče na mozak dece, a to je potpuno netačno

Za "Telegraf" govorila je dr Katarina Lalić, endokrinolog

  • 87
Deca red merenje temperature koronavirus

Foto: Shutterstock

Svakodnevno nam zbog korona virusa mere temperaturu pomoću infracrvenih toplomera, a među građanima, pogotovo roditeljima pojavio se strah da merenje temperature na čelu oštećuje pinealnu žlezdu.

Jedna zabrinuta majka obratila se "Telegrafu" i  ispričala nam je kako je jedna medicinska sestra u Beogradu tvrdila da je veoma opasno meriti temperaturu na čelu i da bi to trebalo pod hitno da se promeni u vrtićima i školskim ustanovama.

Medicinska sestra je kao razlog navela da je deci veoma osetljiva pinealna žlezda, a svakodnevno izlaganje infracrvenih i UV svetlosti može dovesti do njene kalcifikacije. Ona je savetovala da se i kod dece, ali i kod odraslih temperatura meri tako što se toplomer uperi ka unutrašnjem delu leve ruke.

Pored ove priče pojavile su se slične objave na Fejsbuku čiji autori odgovorno tvrde da je redovna upotreba infracrvenih toplomera za merenje temperature nosi rizik oštećenja pinealne žlezde.

Šta je zapravo pinealna žlezda?

 

Pinealna žlezda, ili epifiza, je mala žlezda veličine 8 milimetara koja se nalazi u mozgu, između moždanih hemisfera i koja luči melatonin. To je hormon koji utiče na biološki ritam, reguliše budnost i spavanje.

Pinealna žlezda

Foto: Shutterstock

Ukoliko se epifiza ošteti  moze biti veoma opasno jer moze dovesti do cisticno - fibroznih promena, odnosno benignog tumora, koji ubrzo prelazi u maligni, ali i kao benigni tokom godina dovodi dalje svojim rastom do niza ozbiljnih problema.

Da li je ova pretpostavka tačna?

 

Da li je zaista moguće da redovnim merenjem temperature infracrvenim toplomerom može da dođe do ostećenja pinealne žlezde?

- Apsolutno ne! - odgovorila je dr Katarina Lalić, endokrinolog.

Dr Lalić nam je objasnila da ta količina infracrvenog zraka, koju proizvodi toplomer, nikako ne može da utiče ni na sam organizam, a posebno ne na pinelnu žlezdu koja se nalazi u mozgu. Osim toga, čak i da su infracrveni zraci direktno upereni prema žlezdi, ona se nalazi previše duboko u mozgu da bi mogli da je dostignu.  Ona tvdi da mobilni telefon daleko više zrači od ovog toplomera.

Takođe, u francuskoj Nacionalnoj agenciji za bezbednost medicine i zdravstvenih proizvoda potvdili su reči dr Lalić. Naime, rečeno je da tokom merenja temperature testirani pojedinac ni na koji način nije izložen radijaciji infracrvenih zraka.

Toplomer zapravo, kroz sočivo na senzoru, hvata infracrveni spektar koji "zrači" ljudsko telo. U zavisnosti od dužine talasa radijacije, toplomer pokazuje višu ili nižu temperaturu.

- Svetlo je veoma slabog kapaciteta da bi prošlo kroz lobanju. Čak i ako dužina infracrvenih zraka lakše prodire, bilo bi potrebno da se potpuno prođe kroz lobanju da bi se stiglo do ove male žlezde koja se nalazi na dnu mozga - rekla je Mirej Rosel iz francuske Nacionalne agencije za bezbednost medicine za AFP.

Video: Ovi poznati veruju da je Zemlja ravna ploča

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr

    23. oktobar 2020 | 13:44

    Toplomer loše deluje a za doručak mažu im paštetu

  • isprani mozgovi

    23. oktobar 2020 | 13:39

    To su smislile ove novokomponovane "internet" antivakser mame da bi imale sta da pricaju kad se skupe u dvoristu. A, kada se vrate kući zakucaju decu na tablete, telefone...to je onda ok

  • Goran

    23. oktobar 2020 | 13:42

    Koliko smo mi fijuknuli pa to je strasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA