≫ 

Dr Miljko Ristić objasnio zašto je iznenada preminuo dečak iz Niša koji je bežao od čoveka sa nožem

Šta se desilo dečaku?

  • 25
srce kardiologija

foto: pixabay.com

Dečak Aleksandar Ć. (15) preminuo je od srčanog udara na raskrsnici ulica Koste Stamenkovića i Janka Veselinovića u Nišu, dok je oko 1.35 bežao od čoveka koji ga je iz čista mira jurio nožem.

Stručnjaci objašnjavaju da je strah samo doprineo da najverovatniji problem sa srcem, koji je tinejdžer imao, dovede do smrtnog ishoda.

- Strah je verovatno uticao na letalni ishod, ali obično tu treba da bude neki poremećaj odranije, u pogledu neke, možda, srčane mane koja se komplikovala ubrzanim srčanim pulsom. U strahu se puls uvećava i može da pređe i 200 otkucaja. Tada su neefikasne te srčane kontrakcije i srčani mišić nema dovoljno kiseonika. Dolazi do srčanog zastoja i, nažalost, smrtnog ishoda. Strah sam po sebi takođe može da izazove smrt, ali iz mog iskustva se pokazalo da je uzrok uvek neka srčana slabost - kaže profesor dr Miljko Ristić za TV Pink, čuveni srpski kardiohirurg.

On je dodao da ne postoje ciljani preventivni pregledi srca kod dece, a da sistematski pregledi ne obuhvataju tako detaljnu dijagnostiku rada srca koja bi eventuano ukazala na srčana oboljenja. Ali i na tim redovnim sistematsim pregledima, ukoliko se uoči problem, dete se upućuje na daljnju diganostiku.

Zato je važno da roditelji prate svoje dete i reaguju na neke njegove neobične reakcije.

– Ukoliko roditelji primete da dete otežano diše, da se zamara, da mu je ubrzan puls i pri najmanjem naporu, da oseća slabost, ili poplavi u licu, neophodno je odmah da se javi lekaru radi dalje diganostike i lečenja – kaže prof. dr Miljko Ristić za E-kliniku.

Mnoga od srčanih oboljenja mogu uspešno da se leče ako se otkriju na vreme.

Inače, nesrećni dečak kobne večeri išao je Ulicom Hajduk Stanka sa drugom i drugaricom istih godina, a onda su naišli na nasilnika. Taj muškarac je na ulici jeo i nešto im dobacio. Aleksandar je prvo prošao pored njega, da bi se odmah zatim vratio, misleći da mu se čovek obratio. Međutim, taj muškarac je izvadio nož. Troje tinejdžera je počelo da beži, ali je Aleksandar ubrzo pao i, nažalost, preminuo.

Video: Ova deca postaju žrtve nasilja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Nis

    26. oktobar 2020 | 11:23

    Tragedija Saucesce porodicu ali ljudi ne mogu da shvatim dete od 15 god sta trazi na ulici u to vreme nw treba da ih zarobimo ali ne mogu ni zore da docekuju Velika tragedija

  • Roditelj

    26. oktobar 2020 | 13:24

    Dali je uhapšen psihopata koji je na nedužnu decu potegao nož što je prourokovalo smrt ovog deteta ili se čeka da isti u sledećem pokušaju izbode neko dete ili nekog od nas ?

  • ono

    26. oktobar 2020 | 12:02

    Umro pod nerazjašnjenim okolnostima, tj. verovatno srce. Prolazili pored osobe i sigurno mu nešto neprimereno dobacivali, izigravali mangupe, a kada je on samo ustao, oni se razbježali,kako priča ona devojčica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA