Ovaj jeftin lek za 47% smanjuje smrtnost od kovida-19, a odavno je već dostupan u Srbiji

Rezultati najnovijih istraživanja demantuju ranija upozorenja

  • 0
Kućna apoteka, lekovi Foto: Shutterstock

Pandemija korona virusa zatekla je ceo svet, a poseban pritisak trpe lekari koji pokušavaju da se izbore protiv nevidljivog neprijatelja određivanjem delotvorne terapije.

Prethodnih meseci u Srbiji se, kao i u većini zemalja sveta, primenjivalo osam terapijskih pristupa u lečenju kovida 19, a odnedavno je našim pacijentima dostupan “remdesivir”, lek koji je koristio i američki predsednik Donald Tramp.

I Rusi imaju svoj lek - “koronavir”, a ako je suditi po rezultatima najnovijeg istraživanja sprovedenog u Baltimoru čini se da je čovečanstvu efikasan lek protiv najveće pošasti današnjice bio “ispred nosa”, ali je nepravedno završio na “optuženičkoj klupi”. 

Reč je o aspirinu koji je prethodnih meseci prešao put od “fantastičnog leka koji ne dozvoljava kovidu 19 da slomi organizam”, do leka koji bi “po svaku cenu trebalo zaobilaziti jer može da ubije pacijenta koji boluje od kovida 19”.

Sada smo opet na početku puta - stručnjaci Medicinskog fakulteta Univerziteta u Merilendu poručuju da bi uzimanje aspirina moglo da smanji rizik od hospitalizacije pacijenata sa kovidom 19 koji imaju teške simptome. I ne samo to; oni su ustanovili da manja doza aspirina koju pacijenti sa kovidom 19 svakodnevno dobijaju smanjuje rizik umiranja od infekcije za skoro polovinu u poređenju sa obolelima koji nisu uzimali ovaj lek.

Spisku pozitivnih efekata koje aspirin daje ovde nije kraj - čak 40 odsto pacijenata koji su imali teške simptome bolesti, a su dobijali aspirin, nisu morali da budu priključeni na respirator; kod njih je oporavak tekao brže i bez stavljanja na “veštačka pluća”.

Istraživači dodaju da rezultati studije ulivaju “oprezni optimizam” u pogledu korišćenja aspirina za sprečavanje teških komplikacija izazvanih kovidom 19.

Ključ je u razređivanju krvi

Istraživači iz Baltimora veruju da je sposobnost aspirina da pomogne obolelima od kovida 19 upravo u tome što ovaj lek razređuje krv i tako sprečava stvaranje ugrušaka. O korona virusu ne znamo puno, ali ono što je do sada dokazano jeste da infekcija ovim virusom može da izazove smrtonosne blokade u arterijama.

Ali, aspirin je klasifikovan kao nesteroidni antiinflamatorni lek - pripada grupi lekova koji su se našli u centru pažnje tokom pandemije zbog straha da mogu potencijalno da pogoršaju simptome kovida 19.

U nekim studijama prethodnih meseci je navedeno da aspirin, ibuprofen i paracetamol mogu destruktivno da deluju na zdravlje osoba koje imaju kovid 19, pa čak i da dovedu do ubrzane smrti. Ipak, zdravstvene vlasti brojnih zemalja insistiraju na tome da ne psotoje jasni dokazi koji bi mogli da dovedu u vezu pogoršanje simptoma kod obolelih od kovida 19 i kontrolisan unos navedenih lekova.

U najnovijoj studiji proučavani su efekti aspirina, analizirajući podatke ljudi koji su već uzimali lek za lečenje bolesti srca. Istraživači su pregeldali kartone 412 pacijenata sa kovidom 19 lečenih u Medicinskom centru Univerziteta Merilend u Baltimoru i još tri bolnice duž Istočne obale. Otprilike četvrtina ispitanika uzimala je svakodnevno niske doze aspirina bilo pre nego što će biti primljeni u bolnicu zbog kovida 19. Prema rezultatima studije, oni koji su svakodnevno uzimali aspirin imali su za 43 odsto manji rizik od prijema na intenzivnu negu. Takođe su bili i u manjem riziku od priključenja na respirator.

I ono najvažnije - rezultati su pokazali da je aspirin smanjio rizik od umiranja od kovida 19 za oko 47 odsto, u poređenju sa onima koji nisu koristili aspirin.

- Ovo otkriće tek bi trebalo da bude potvrđeno sprovođenjem opsežnijih istraživanja - kaže vođa studije dr Džonatan Kov. - Ako naše otkriće bude bilo potvrđeno, to bi aspirin učinilo prvim široko dostupnim lekom za smanjenje smrtnosti kod pacijenata koji imaju kovid 19.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA