Dr Tijana Dangubić: Kako da prepoznate hormonalni poremećaj?

Problemi sa hormonima mogu da izazovu probleme kao što su povećanje težine, akne, promene raspoloženja...

  • 1
Žena Foto: Pixabay

Hormoni su hemijski „prenosioci poruka” koji utiču na način na koji vaše ćelije i organi funkcionišu. Svaka hormonska promena neminovno utiče na naše funkcije u organizmu.

-Normalno je da se nivoi hormona menjaju tokom različitih perioda života, kao na primer pre ili tokom trudnoće ili u menopauzi. Takođe, neki lekovi i zdravstveni problemi mogu uticati na povećanje ili smanjenje nivoa hormona – kaže mr. sci. med. dr Tijana Dangubić, endokrinolog za portal eklinika.rs

Neredovan ciklus

Menstruacija kod većine žena dolazi na svakih 21 do 35 dana. Ako ne dođe u isto vreme svakog meseca ili preskoči neke mesece, znači da imate previše ili premalo određenih hormona (estrogena i progesterona). Ako ste u četrdesetim ili ranim pedesetim, rezlog može da bude i perimenopauza, vreme pre menopauze.

Ali neredovne menstruacije mogu biti simptom zdravstvenih problema kao što je sindrom policističnih jajnika (polycystic ovarian syndrome (PCOS)). Ako primetite ove probleme, obratite se svom ginekologu.

bol u stomaku, grčevi, menstruacija, menstrualni bolovi, devojka, žena Foto: Shutterstock

Problemi sa spavanjem

Ako ne spavate dovoljno ili vam san nije kvalitetan, moguće je da su  hormoni krivi. Progesteron, hormon koji ispuštaju jajnici, pomaže da zaspite. Ako je ovaj nivo niži nego uobičajeni, može vam biti teško da zaspite kao i da čvrsto spavate. Nizak estrogen može prouzrokovati vrele talase i noćno znojanje, a zbog obe te pojave teško možete da uživate u odmoru koji vam je potreban.

I melatonin takođe utiče na san, zbog njegovog nedostataka teško ćete da zaspite – kaže dr Tijana Dangubić, endokrinolog.

Hronične akne

Izbijanje akni je normalno pre ili tokom menstruacije. Ali akne koje neće da se očiste mogu biti simptom problema sa hormonima. Višak androgena („muških“ hormona koje imaju i muškarci i žene) može navesti vaše lojne žlezde da previše rade, a takođe utiču na ćelije kože u vašim folikulama kose i oko njih. Posledica je zapušenje pora i pojava akni.

Lice Foto: Pixabay

Problem sa pamćenjem

Stručnjaci nisu sigurni kako tačno hormoni utiču na mozak. Ono što znaju jeste da se zbog promena u estrogenu i progesteronu možete imati „maglovito“ sećanje i da će vam biti teže da se zapamtite stvari. Neki stručnjaci misle da estrogen ima uticaj na neurotransmitere. Problemi sa pažnjom i pamćenjem su posebno česti tokom perimenopauze i menopauze. Ali oni mogu takođe biti i simptom drugih stanja povezanih sa hormonima, kao što je bolest štitne žlezde.

Problemi sa stomakom

Kada nivoi hormona estrogena ili progesterone variraju, možete da primetite razliku u načinu na koji varite hranu. Zato se dijareja, bol u stomaku, nadutost i muka mogu pojaviti ili pogoršati pre i tokom menstruacije. Ako imate probleme sa varenjem kao i probleme kao što su akne i umor, verovatno vam je opao nivo hormona.

stomak, bol, gasovi, nadutost Foto: Depositphotos

Neprestani umor

Da li ste umorni sve vreme? Umor je jedan od najčešćih simptoma hormonskog disbalansa. Višak progesterona vas možete činiti pospanim. A ako vaša štitna žlezda, proizvodi premalo tiroidnog hormona, to može da iscrpi vašu energiju. Jednostavni test iz krvi može vam pokazati da li su vam niski nivoi tiroidnog hormona. Ako su niski, to zahteva lečenje.

– Nizak nivo kortizola takođe dovodi  do umora, pa je potrebno proveriti i njegove vrednosti – kaže dr Dangubić.

Pročitajte više OVDE.

(Telegraf.rs/eklinika.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA