≫ 

Svi oko mene imaju koronu! Šta će biti sa mnom?

Da li ste i vi sebi postavili isto pitanje?

  • 2
korona virus, maske, maska

foto: pixabay.com; shutterstock

To što ste bili u kraćem kontaktu sa nekim ko ima ili je imao korona virus ne znači automatski da ćete se i vi zaraziti. Ali kada je neko od ukućana bolestan, morate da preduzmete stroge higijenske mere.

Šta se dešava ako se neko iz vašeg porodice ili neko s kim ste nedavno proveli vreme razboli, testira i dobije pozitiva test na covid 19? Odmah razmišljate o tome da li ste se i vi zarazili ili, da li je moguće biti uz nekog, a ne dobiti korona virus.

Da! Iako je tačno da se rizik od obolevanja povećava kad god dođete u kontakt sa nekim ko ima virus, moguće je izbeći zarazu sa covid 19 čak i ako ste (ili ste bili) u blizini nekoga ko ga ima.

Koliko je potrebno za zarazu

 

Zaražavanje virusom korona zahteva bliski kontakt duži od 15 minuta. To što ste bili u kontaktu sa nekim ko ima ili je imao virus ne znači automatski da ćete se i vi zaraziti.

Mnogo stvari utiče na to da li će osoba izložena virusu da se razboli ili ne:  kakva je ventilacija prostora, koliko je jak vaš imunitet, koliko je ljudi u prostoru udisalo i izdisalo virusne čestice…

Nastavak testa pročitajte na portalu E-klinika...

 

Video: Lončar: Spremamo se za najgori scenario, Arena primila prve kovid pacijente

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    28. oktobar 2020 | 11:57

    Kod mene na poslu se trećina radnika zarazila, znao sam da ću kovid dobiti pre ili kasnije,i dobio sam, na meni je bilo samo da radim na imunitetu koliko sam u mogućnost . I dobro sam prošao obzirom šta sve čujemo, e sada da li je kovid oslabio u tom momentu ili je moj imunitet bio na visini, je relativna stvar ...

  • Boža zemunac

    28. oktobar 2020 | 11:37

    Na prvom mestu treba verovati u Boga. Pa šta bude biće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA