Šest signala koje telo šalje kad je vreme da usporite!

Kada se premori telo šalje šest signala u želji za odmorom! Neophodno je prepoznati ih na vreme kako bi organizam ostao zdrav i vitalan u godinama koje slede.

  • 0
Bol u ledjima, bolna krsta, išijas, reuma

Foto: Profimedia, BSIP

1.  Vrtoglavica nakon ustajanja sa garniture i neopisiva želja tela da se što pre vrati na nju! 

Kada se telo premori željno iščekuje opuštanje. Dobra ugaona garnitura može biti zlata vredna. Pola sata do sat vremena potrebno mu je kako bi se oslobodilo bola u nogama usled stajanja na poslu ili neudobnih potpetica.  Ujedno se opušta um u kućnoj atmosferi zaboravljajući na stres i obaveze.

Ponekad organizmu nije dovoljno sat vremena i traži dodatnu pažnju kako bi nastavio da funkcioniše normalno. Po ustajanju sa garniture ili kreveta, blaga vrtoglavica signal je da telu nedostaju vitamini i minerali kao i odmor.

Nije razlog za paniku!

Jednostavno je došlo vreme za zdrav obrok koji uključuje meso i zeleno povrće, kako bi telo vratilo snagu. Nekoliko sati kvalitetnog sna i topla kupka će opustiti svaki delić tela i učiniti ga vitalnim.

2.  Bol u leđima 

Bol u leđima varira u zavisnosti od dnevne rutine na koju je telo naviklo. Ukoliko je dugo u sedećem položaju bez odmora i trenutka u kom će se noge protegnuti nastaje bol u donjem delu leđa. Ne mora biti alarm za neku bolest, jednostavno će nestati menjanjem dnevne rutine na poslu ili kod kuće.

Na svakih 25 minuta telo zaheva promenu pozicije, tako da iz sedećeg položaja želi da se pokrene i nekoliko minuta. Ono šalje signal da je preopterećeno i javlja se bol u donjem delu leđa, koji nestaje menjanjem rutine.

U toku tinejdžerskih dana organizam se ubrzano razvija pa je bol u gornjem delu leđa čest signal za predah. Masaža opušta prenapregnute mišiće leđa koji trpe razvijanje čitavog tela, dok ih korektivna gimnastika dodatno jača. Dakle, organizam nije uvek bolestan kada se javi bol u leđima jednostavno traži trenutak odmora i mira.

3.  Opadanje kose 

Opadanje kose je normalan proces koji se dešava organizmu tokom regeneracije. Smatra se normalnim opadanje pedeset do sto vlasi dnevno. Kada kosa počne da se proređuje telo šalje znak da mu je potreban odmor.

Stručnjaci napominju da je često opadanje kose izazvano emotivnim stresom. Pretrpljene traume organizma ili konstatna nervoza na poslu izazivaju pad imuniteta i opadanje kose bez obzira na pol! Neophodno je dati organizmu dodatne vitamine i minerale kako bi se sprečila ćelavost i ubrzala cirkulacija glave. Prirodni šamponi hrane vlasi spolja, a zdrava ishrana čitav organizam iz unutra. Ipak, to nije dovoljno!

Treba naučiti telo da se izbori sa bilo kojim problemom na fin i smiren način, tako da ne trpi svakodnevni stres. Velika količina kortizola i insulina dovodi organizam do disbalansa tako da postaje umoran i traži dodatnu pažnju.

4.  Suva koža traži vreme za sebe

Normalna koža lica može postati suva i izirtirana, čime organizam skreće pažnju i govori da je dehidriran. Potrebna mu je veća količina vode kako bi ostao zdrav i vitalan.

Stručnjaci navode kako je telu potrebno šest do osam čaša vode dnevno, kako bi bilo produktivno. Manje od toga usporava metabolizam i čini telo slabašnim, malaksalim. Vremenom koža postaje dehidrirana i suva zahtevajući dodatnu pažnju! Kako bi se zaštitila od spoljašnjih uticaja potrebna joj je hidratantna krema. Prirodna baza kreme zadržava čestice vode u unutrašnjosti kože I stvara zaštitni sloj oko lica, tako da ono prestaje da se peruta i svrbi.

Napokon telo može da odahne, a sve što je tražilo suvoćom i svrabom jeste minut za mene. Organizam će povrati svoju vitalnost i snagu za naredne dane!

Nije samo suva koža signal tela koje želi da uspori!

foto Pixabay

foto Pixabay

5.  Bubuljice na licu 

Toksini se nakupljaju u unutrašnjosti kože lica, tako da ona gubi proteine i usporava regeneraciju. Oksidativni stres i prljavštine koje se lepe na površinu lica utiču na stvaranje akni. Bakterije napadaju kožu i stvara se infekcija, koje se telo oslobađa kroz nekoliko nedelja.

Bubuljice na licu mogu biti znak da je došlo do hormonskog disbalansa u organizmu ali i da je imunitet slab. Organizam ima potrebu da se oslobodi nakupljenih toksina i zahteva pravilno čišćenje lica. Ukoliko ono izostane, pojavljuju se crvene i bolne bubuljice.

Fizičkom aktivnošću luči se znoj i izbacuju se toksini na površinu kože. Sa površine kože nečistoće i znoj uklanjaju se prirodnim losionima tako da organizam ostaje jak i napokon može da odahne. Uz to je potrebna pravilna ishrana, koju konstantno pominjemo, kako bi imunitet lica i tela bio na zavidnom nivou. Nedostatak vitamina C doprinosi stvaranju bubuljica, pa je pravo vreme za limunadu!

6.  Listanje nokatne ploče

Nokatna ploča sastoji se od nekoliko slojeva, a listanje iste može nastati kao reakcija organizma na stres u proteklim mesecima. Telo šalje signal da mu je potreban odmor i hidratacija, kako bi se nokti potpuno oporavili!

Za potpuni oporavak nokatne ploče potrebno je do šest meseci, uz adekvatnu kremu za negu i pranje ruku Ph neutralnim sredstvima. Jaki deterdženti i hemikalije mogu dodatno narušiti stanje noktiju.

Istina je da listanje noktiju i promene na nokatnoj ploči mogu biti znak bolesti, ali najpre treba pružiti telu odmor i zdrave, ukusne obroke. Usled užurbanog života zaboravlja se na male stvari i trenutke koje čine život savršenim a telo vitalnim! Zato je ono primorano da šalje navedene znake, kako bi odmorilo i imalo nekoliko minuta za sebe.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA