≫ 

Snizite holesterol prirodnim putem: Dva recepta koja će vam pomoći da masnoće u krvi dovedete u red

Povišene vrednosti lošeg holesterola mogu da izazovu niz hroničnih bolesti

  • 1
foto Pixabay

foto Pixabay

Ukoliko se hranite nezdravo, jedete namirnice bogate mastima, niste fizički aktivni, pijete kontraceptivne pilule ili anabolike, vrlo je verovatno da je nivo lošeg holesterola u vašoj krvi iznad normalnih vrednosti. Da biste ga doveli u normalu, pridržavajte se dijetetskog režima koji isključuje masnu hranu i šećere i primenite neki od narodnih recepata koji provereno dovode holesterol u normalu.

Eliksir od limuna i celera

 

Sastojci:

  • 1 kg limuna
  •  

  • 300 grama celera
  •  

  • 2 litra vode
  •  

 

Limun

Pixabay.com

Priprema:

Operite limun (nemojte mu odstranjivati koru!), pa ga iseckajte na kolutove i sipajte u šerpu. Veće korenje celera izrendajte malo krupnije, dodajte u šerpu sa limunom i sve prelijte hladnom vodom. Šerpu stavite na ringlu i kuvajte na jakoj vatri dok tečnost ne provri; tada smanjite vatru i ostavite da se eliksir krčka još pola sata. Ostavite da se eliksir ohladi, procedite ga, tečnost prelijte u staklenu flašu i čuvajte na hladnom i mračnom mestu.

Svakog dana pola sata pre doručka i pola sata pre večere popijte po 50 mililitara ovog eliksira dok ne potrošite pripremljenu količinu. Zatim napravite sedmodnevnu pauzu, pa ponovite tretman još jednom.

Smokve u sirćetu

 

Jednako delotvoran “ubica” povišenog holesterola je i jabukovo sirće u kombinaciji sa smokvama. Potrudite se da nađete domaće jabukovo sirće; ono je malo mutnije od fabrički proizvedenog, blažeg je ukusa i neće smetati ni osobama koje imaju osetljiviji želudac.

Sastojci:

  • 30 mililitara jabukovog sirćeta
  •  

  • tri suve smokve
  •  

 

Priprema:

Uveče sipajte jabukovo sirće u šoljicu, pa u njega spustite tri manje suve smokve koje ste prethodno izbušili čačkalicom. Ostavite da odstoji preko noći, pa ujutro natašte pojedite smokve i popijte preostalo sirće iz šoljice. Uveče napravite novu dozu za sledeće jutro. Koristite smokve u jabukovom sirćetu najmanje 21 dan zaredom, pa onda proverite nivo lošeg holesterola u krvi.

Napomena: Eliksir od celera i limuna nemojte koristiti u isto vreme kad i smokve u jabukovom sirćetu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Citalac

    7. decembar 2022 | 12:50

    Meni je ORL, zbog problema sa stomakom i neposredno grlom, dao dijetu kojom je sve kiselo zabranjeno za konzumiranje. Limun, pomorandze, kiseli kupus, tursija bilo koje vrste, cak i paradajz. Sirce cak nije ni na spisku jer se podrazumeva da se to ne sme konzumirati. I sta sad?! Ni beli luk ne bih smeo da jedem, jer ni crni luk ne bih smeo jesti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA