Gel za dezinfekciju vam neće pomoći ako ga ne koristite pravilno: Evo šta bi trebalo da znate

Nije svejedno koje sredstvo koristite

  • 0
Gel za ruke Foto: Pixabay

Od početka pandemije potrošnja gelova za dezinfekciju ruku se povećala u neverovatnoj meri. Različita sredstva za dezinfekciju postala su osnovni predmet u svakoj kući, torbi ili autu, ali postoji jedna greška koju možda pravite tokom njihovog korišćenja.

- Dezinfekcioni gelovi su alat koji treba da koristimo, ali nisu lek. Potrošači moraju da budu svesni pravilnog načina korišćenja ovog sredstva - rekao je epidemiolog i profesor Kenet Rondelo na fakultetu za negu i javno zdravlje Univerziteta Adelfi.

Moguće je da koristite pogrešnu vrstu gela. Rondelo preporučuje da kupujete one koji sadrže najmanje 60 odsto etilnog ili 70 procenta izopropilnog alkohola, jer takvi najbolje uklanjaju bakterije.

- Takođe, trebalo bi pažljivo pročitati uputstva i utvrditi da li sastojci proizvoda ubijaju bakterije, viruse, oba ili ništa od gore navedenog. Ako koristite samo gel koji ubija bakterije, možete da se osećate zaštićenim, ali vas ne štiti od virusnih patogena poput SARS-CoV-2 -  tvrdi stručnjak i dodaje da neki proizvodi, poput vlažnih maramica za decu, uopšte nemaju antimikrobna svojstva.

Pravilno korišćenje

Rondelo savetuje da izbegavate proizvode koji sadrže metanol - to može biti štetno za kožu i usta. Ruke treba prati najmanje 20 sekundi, a ovo pravilo su usvojili skoro svi, ali da li ste znali da isto važi i za dezinfekcijski gel? Trljajte ga oko 20 do 30 sekundi ili dok se potpuno ne upije u kožu.

Gel za ruke Foto: Pixabay

Bez obzira da li ste nešto dodirnuli samo jednom rukom ili vrhovima prstiju, treba da dezinfikujete celu ruku. Dakle, dlanovi, prsti, nokti i zglobovi.

Nikako ne dezinfikujte ruke ako su vam ruke vrlo prljave ili masne - gel neće biti efikasan i neće doći do kože. Prvo ih lagano isperite, a zatim upotrebite.

- Imajte na umu da je gel dobra alternativa ako ste u situaciji da u blizini nemate tekuću vodu, odnosno ako vam ruke nisu vidljivo prljave. Ali gel nije zamena za sapun i vodu, koji su najbolje sredstvo za čišćenje prljavštine sa ruku - kaže Rondelo.

Pazite kako i gde čuvate bočicu sa dezinfekcionim sredstvom. Ne držite ga u frižideru ili na suncu. Sledite uputstva napisana na bočici. Takođe imajte na umu da su sva sredstva za dezinfekciju koja sadrže alkohol lako zapaljiva, zato ih nemojte koristiti u blizini otvorenog plamena kao što su upaljači i sveće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA