Biološka terapija uspešno leči psorijazu, a na listi je RFZO

Dr Milinković-Srećković objašnjava kako terapija funkcioniše

  • 4
psorijaza Foto: Pixabay

U Srbiji od psorijaze boluje 140.000 ljudi, a deset odsto ima teži oblik bolesti za koji postoji odobrena inovativna terapija, ali o tome ni pacijenti, ni lekari nisu dovoljno informisani, saopšteno je na konferenciji za novinare održanoj povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv psorijaze.

Posle više od šest godina oboleli od psorijaze u našoj zemlji su uspeli da se izbore da lekovi za biološku terapiju, koji ne utiču samo na simptome, već i na izazivače bolesti, budu na pozitivnoj listi, ali tu inovativnu terapiju, od procenjenih 2.500 dobija samo 281 pacijent, naglasila je prof. dr Mirjana Milinković-Srećković, dermatolog Kliničkog centra Srbije.

Pravo na biološku terapiju imaju osobe sa srednje teškim i teškim formama oboljenja, ili osobe koji imaju loš kvalitet života ili loš skor celokupne kliničke slike rekla je dr Milinković-Srećković i dodala da je uslov i da je pacijent probao bar jednu od klasičnih konvencionalnih terapija koja nije dala rezultate.

- Većina pacijenata psorijazu dobije rano, još u detinjstvu ili u ranoj mladosti, a lekaru se obrate posle više od 20 godina. Međutim, ako se počne ranije sa terapijom, manja je šansa da se razviju pridružene bolesti, jer kod ovih pacijenata postoji povećan rizik od komplikacija kardiovaskularnog sistema, crevnih zapaljenskih bolesti, dijabetesa, gojaznosti i depresije - istakla je Milinković-Srećković.

Okidač ove sistemske bolesti može biti stres, jaka infekcija, čak i jača upala grla, naveo je načelnik dermatologije KBC Zvezdara dr Predrag Majcan.

Medicina napreduje i postoje terapije koje tu neizlečivu, ozbiljnu sistemsku bolest stavljaju pod kontrolu, rekao je Vladimir Kecić, predsednik udruženja Pacijenti protiv Psorijaze 3P.

On je pozvao pacijente da istražuju, jer ni oboleli, a ni lekari u primarnoj medicini nisu dovoljno informisani o svim mogućnostima koje su im dostupne.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    30. oktobar 2020 | 15:50

    А да лекари замоле фармацеуте да направе нешто што ће излечити пацијента, а не лечити га у недоглед, можда и до саме смрти...

  • rade

    30. oktobar 2020 | 15:08

    Mogu da potvrdim da ljudi sa dijagnozom psorijaze jako teško podnose ovaj novi virus covid i imaju veći rizik od komplikcija.

  • majka

    30. oktobar 2020 | 23:17

    A koji je to lek?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA