≫ 

Pubertet stiže sve ranije: Evo kad bi roditelji trebalo da odvedu dete kod endokrinologa

Deca koja prerano uđu u pubertet razlikuju se od svojih vršnjaka

  • 0
Foto: Pixabay.com

Pubertet predstavlja fazu odrastanja kada se odvija veliki broj fizioloških promena kao posledica intenzivnih hormonskih promena.

Kada se sekundarana polna obeležja kod devojčica pojave pre osme, a kod dečaka pre devete godine, reč je o preveremenom pubertetu. U 90% slučajeva, uzrok ovome nije poznat.

U ekstremnim slučajevima, kod devojčica uzrok može biti cista na jajniku, a kod dečaka tumori mozga ili nadbubrežene žlezde.

Znaci preuranjenog puberteta su kod devojčica uvećane grudi, pojava maljavosti, ubrzan rast, ali i pojava prve menstruacije. Kod dečaka siptomi su takođe maljavost, uvećanje testisa i penisa, ubrzan rast.

U ovakvim slučajevima potrebno je obratiti se endokrinologu kako bi se uklonio uzrok i zaustavio prerani proces sazrevanja.

Zbog preveremenog puberteta dete se može osećati zbunjeno i neprihvaćeno, posebno kada je uočljivo da odudara od svojih vršnjaka. Neka istraživanja govore da deca sa preranim znakovima seksualnog sazrevanja, lakše postaju predmet seksuanog zlostavljanja.

Takođe, istraživanja su pokazala da određene hemikalije iz plastike, najčešće plastičnih boca mogu biti uzrok ovoj pojavi. Na udaru preveremnog puberteta su više gojazna deca, zato je važna zdrava ishrana bogata voćem i povrćem u ranom detinjstvu.

Video: Desetogodišnjak je rođen nabildovan: Upoznajte mini- Herkulesa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA