Šta pokazuje D-dimer i kako je povezan sa koronom

Dr Irina Radošević, lekar opšte prakse odgovara na pitanje koje je u žiži interesovanja

  • 0
Laboratorija test koronavirus ampule rukavice Foto: Tanjug/AP

U jeku Covid-19 pandemije, sve se više priča o D-dimeru i sve je veći broj ljudi koji odlaze u privatne laboratorije da vade krv. Ali šta je uopšte D-dimer, šta nam ukazuju povišene vrednosti i kako je povezan sa korona virusom?

D dimer je produkt degradacije fibrina – mali proteinski fragment koji se nalazi u krvi nakon rastvaranja tromba. Od kada je test uveden 1990. godine, postao je značajan u dijagnostici kod pacijenata sa sumnjom na trombozu.

Lekar će tražiti da se uradi D-dimer kada posumnja na:

  • Trombozu dubokih vena nogu
  • Plućnu emboliju
  • Diseminovanu intravaskularnu koagulaciju

Kod zdravih ljudi, nivo D-dimera gotovo da ne može da se izmeri, jer tog proteina i nema u krvi.

S druge strane, kada je D-dimer povišen, to ne znači da pacijent ima neko od navedenih stanja (trombozu), već je neophodno uraditi i druge dijagnostičke testove kao što su rentgen pluća, angiografija, dopler krvnih sudova nogu. Ove procedure su „zlatni standard“ u dijagnostici trombogenih stanja.

Na koje probleme ukazuje povišen D-dimer

Pored trombotičkih stanja, D-dimer je najčešće povišen kod karcinoma i u sepsi. Do porasta D-dimera takođe dolazi i tokom normalne trudnoće – tokom prvog trimestra raste do 2 puta, tokom drugog do 3 puta, a tokom četvrtog trimesta i do 4 puta.

D-dimer takođe raste i sa starenjem, pa kod pacijenata starijih od 50 godina mora da se izračuna tačna granična vrednost D-dimera.

Što se tiče referentnih vrednosti, neophodno je naglasiti da različite laboratorije imaju različite referentne vrednosti, ali su one najčešće naglašene na samom izveštaju. Generalno se negativnim rezultatom smatra vrednost ispod 0.5 µg/ml, mada je u nekim laboratorijama neophodno da vrednost bude i ispod 0.25 µg/ml. Što se tiče trudnica, u prvom trimestu dozvoljene vrednosti iznose 0.05 – 0.95 µg/ml, u drugom 0.32 – 1.29 µg/ml, a u trećem 0.13 -1.7 µg/ml.

Kako su povezani D-dimer i korona virus pročitajte na sajtu E-klinika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA