≫ 

"Doktorka je odmah po krvnoj slici znala ko ima kovid, a ko ne": Ovo su parametri koji se gledaju

Šta je ono što u krvnoj slici ukazuje na infekciju korona virusom?

  • 17
analiza krvi, korona virus, kovid ambulanta foto-ilustracija: pixabay: ATA Images

30-godišnja Anđela B. iz Beograda pre 2 nedelje išla je da se testira na korona virus zajedno sa svojom majkom 53-godišnjom M.B. Iako im je rečeno da će čekati rezultat test 24 časa, ono što ih je iznanadilo jeste reakcija doktorke na krvnu sliku.

- Mojoj mami je doslovno vrisnula da odmah počne sa antibioticima jer sigurno ima kovid. Bila sam u šoku, kako to zna bez rezultata testa? Meni je rekla da sam sigurno negativna - priča Anđela za "Telegraf".

Ispostavilo se da je doktorka bila u pravu, te doslovno svima koji su uz testiranje obavili i analizu krvne slike "pogodila" ishod.

- Zaista, njoj je sutradan stigao pozitivan nalaz, meni negativan - ističe.

Šta je ono što se gleda u krvnoj slici?

Testovi krvi imaju važnu ulogu u ranoj dijagnozi bolesti, s obzirom na informacije koje pružaju u lekarima u vezi sa upalnim procesom. Ove informacije uključuju broj leukocita i karakteristike kao što su dominacija neutrofila ili limfocita, upalni CRP. Osim toga, biomarkeri pružaju informacije u vezi sa prirodom upale pluća, što znači da lekari pomoću krvne slike mogu da utvrde da li je bolest bakterijska ili je posledica druge etiologije.

U pregleda krvne slike kod onih koji se testiraju na kovid prate se prvenstveno vrednosti kao što su leukociti (bela krvna zrnca), neutrofili, broj limfocita i trombocita, srednja zapremina trombocita i određeni nivou ovih vrednosti. Oni su znak da li se u telu dešava neka upala ili ne.

Šta su neutrofili?

U pitanju je vrsta leukocita i predstavljaju najkarakterističniji tip ćelija među belim krvnim zrncima. Neutrofili, koje regulišu mastociti, epitelne ćelije i makrofagi, takođe učestvuju u zapaljenskim procesima.

Evidentna je i uloga limfocita koji signaliziraju na upalu, a pored toga i trombocita koji imaju značaj u regulaciji zapaljenskih procesa.

Iako se gleda zasebna vrednost ovih markera, njihovi međusobni odnosi takođe mogu biti znak kovida. Na primer, leukociti u cirkulaciji reaguju na stres povećanjem neutrofila i smanjenjem limfocita, pa se odnos ova dva parametra koristi kao inflamatorni marker.

Uzimajući u obzir prethodna istraživanja, upotreba cirkularnih biomarkera koji predstavljaju upale smatraju se i prognostičkim pokazateljem kod pacijenata pozitivnih na kovid-19.

Dr Predrag Kon foto: pixabay.com; printscreen/TV Prva

Podsetimo, epidemiolog dr Predrag Kon je letos govorio o tome i otkrio šta je ono što lekari traže u krvnoj slici.

- Ako nema leukopenije, manjka leukocita onda se ni ne razmišlja o infekciji korona virusom. Tu je i redngen, pa ako nemaju nikakve nalaze tim putem imaju i pravo da odbiju testiranje. Dat im je tačan algoritam kada bi trebalo da posumnjaju.

Video: Da li postoji zajednička karakteristika kod svih teže obolelih od korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nbgd

    18. novembar 2020 | 16:20

    Kad su neutrofili poviseni, a limfociti smanjeni ukazuje na bakterijsku infekciju, kada je obrnuto ukazuje na virusnu. Crp je kod bakterijske povisen a kod virusne moze biti normalan ili blago povisen. Poviseni eozinofili ukazuju na alergijsku ili parazitsku infekciju. Nista novo, ali danas retko ko daje kks da se radi, ne mislim za vreme korone nego inace. Deci se odmah prepisuju antibiotici bez prethodne provere da li je virus ili bakterija u pitanju. A ta dr koja po tim parametrima otkriva koronu...van pameti. Moze biti bilo koja virusna upala jer formula uvek odreaguje

  • ...

    18. novembar 2020 | 12:03

    Pohvale za tekst. Napokon nesto edukativno.

  • Maja

    19. novembar 2020 | 00:34

    Ne mora da znaci. Krvna slika i nalazi u redu,skoro svi simptomi prisutni,dr je rekla da nije Covid sigurno,sutra stize pozitivan test. Toliko o tome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA