≫ 

Evo šta se dešava vašem organizmu čak iako ostavite cigarete na samo jedan dan

Nikada nije kasno da prestanete

  • 2
cigarete, nikotin, cigare, pušenje Foto: Shutterstock

Svima nama je dobro poznato da je pušenje vodeći uzrok bolesti srca i sistema krvotoka, a o tome svedoče i brojna istraživanja i naučni radovi na tu temu. Ovaj štetni porok jedan je od glavnih faktora rizika za razvijanje karcinoma, respiratornih i kardiovaskularnih bolesti.

Pored toga, duvanski dim šteti i svim ljudima koji su redovno izloženi istom, iako inače nisu pušači. Odvikavanje od cigareta značajno smanjuje rizik od razvijanja bolesti. Posledice dugog niza godina provedenih pušeći ne mogu da nestanu odmah, ali se brojne promene mogu uočiti u organizmu ako provedete samo jedan dan bez paljenja cigarete.

Nikada nije kasno prestati

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, pušenje svake godine ubije više od 8 miliona ljudi, od čega je oko 1,2 miliona pasivnih pušača.

Prestanak pušenja zahteva veliku odlučnost i istrajnost, ali nagrada ne zaostaje: na osnovu svih istraživanja, živećete duže i znatno smanjiti rizik od razvijanja brojnih bolesti.

Takođe, deca u domaćinstvu imaju manje šanse da razviju respiratorne bolesti kao što je astma.

cigarete, nikotin, cigare, pušenje Foto: Shutterstock

Kakve promene nastaju u telu posle jednog dana bez cigareta?

Studije pokazuju da se krvni pritisak i puls snižavaju na normalne vrednosti čak i kada 20 minuta ne pušite.

Tokom prvih osam sati nikotin u krvotoku opada na 6,25 odsto.

Toksične supstance, poput ugljen-monoksida padaju, a nivo kiseonika u krvi raste. Posle dvanaest sati bez cigarete, nivo ugljen-monoksida i kiseonika u krvi se normalizuje.

Posle dva do tri dana čula ukusa i mirisa se poboljšavaju, a nikotin izlazi iz tela. Povlačenje nikotina može dovesti do promena raspoloženja, glavobolje i povećanog apetita. Međutim, ne vredi odustajati, jer disanje postaje lakše za nekoliko dana. Cirkulacija i funkcija pluća se poboljšavaju u roku od 2-12 nedelja.

U toku prve godine opšta energija se poboljšava, a simptomi kao što su kašalj, umor, zapušenost nosa i teško disanje nestaju. Smanjuje se lučenje sluzi, čiste se disajni putevi i smanjuje mogućnost infekcije.

Ako se neko godinama drži svoje odluke, to značajno smanjuje rizik od razvoja moždanog udara i raznih karcinoma, uključujući rak pluća.

Ako uspete deset godina da provedete bez cigareta smanjićete rizik od razvijanja karcinoma pluća za 50 odsto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ccc

    21. novembar 2020 | 11:04

    E vala ako ne riknem od korone onda nek bude od cigareta al cu da pusim kad volim i briga me ,od necega i onako mora da se mre :-))))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA